Denne uken tok tidligere Florida-guvernør Jeb Bush et nytt skritt mot å erklære seg som kandidat da han i en tale i Chicago tegnet opp sine utenrikspolitiske vyer og la fram en liste over folk han skal rådføre seg med om utenrikspolitikk.

Jeb Bush er lillebroren til den forrige presidenten George W. Bush og sønn av tidligere president George H.W. Bush. Om han blir Republikanernes kandidat, ligger det dermed an til et oppgjør mellom dynastier - Bush-klanen mot Clinton-familien.

Bush var en populær guvernør, men han får et strev med å distansere seg fra den negative arven fra brorens presidentperiode. På alle målinger blant republikanere ligger han best an med 12-16 prosent, men ledelsen er ikke stor. Hans farligste utfordrere kan bli guvernør Scott Walker og senator Marco Rubio.

Moderat mot ytterliggående

Som vanlig hos Republikanerne går det mot et valg mellom en moderat kandidat som kan trekke stemmer i midten og faktisk ha håp om å vinne mot Demokratenes kandidat, og en mer høyreradikal kandidat som er ideologisk renere, men med mindre sjanser til å bli president.

Problemet er at det er de mer ytterliggående kandidatene som alltid har best sjanse i nominasjonsprosessen fordi det er de med klarere ideologiske standpunkter som er mest ivrige og stemmer i nominasjonsvalgene.

Problemet er for øvrig ikke fremmed for Demokratene i år da det er flere kandidater, bare med motsatt fortegn: Mer liberale politikere kan være populære i nominasjonsvalgene, men blir for radikale til å ha en sjanse ved selve valget.

Christie ute?

Bush plasserer seg på den moderate siden, sammen med New Jersey-guvernør Chris Christie. Men Christie kan allerede være ute etter skandalen der hans medarbeidere skapte trafikkaos på George Washington-broen for å ramme en motstander. I tillegg blir han trolig for moderat for Tea Party-folket.

På høyrefløyen i det republikanske valgsirkuset har senatorene Rand Paul fra Kentucky og Ted Cruz fra Texas vært de klareste fløykandidatene.

Men de møter sterk konkurranse. Tea Party-fløyen har i det siste lagt sin elsk på guvernør Scott Walker etter at han halte i land oppsiktsvekkende seiere mot fagbevegelsen, i hard kamp med et samlet demokratisk parti, fagforeningsaktivister og president Barack Obama selv. Attpåtil har han greid å bli gjenvalgt flere ganger i den tradisjonelt demokratiske delstaten Wisconsin.

Moderne Rubio

En annen konservativ kandidat man ikke kan se bort fra, er Florida-senator Marco Rubio, som er ung og karismatisk og har bygd opp en effektiv organisasjon.

Hans konservative synspunkter er passelig skjult bak et moderne ytre, men han er tilhenger av en innvandringsreform, til de konservatives irritasjon. Andre mener derimot at nettopp derfor og fordi han er cubansk-ættet er han den som kan gjøre innhogg blant millioner av latinamerikanske velgere.

Det kan imidlertid være et fåfengt ønske siden det store flertallet av latinsk-ættede velgere er fra Mexico og Mellom-Amerika og ikke liker cubanerne som i motsetning til dem, i årtier har hatt nærmest fri adgang til USA som flyktninger.

Da kan faktisk Jeb Bush være bedre. Han har kone fra Mexico og snakker flytende spansk etter å ha bodd i Mexico.

Paul, og særlig Cruz, kan fort ble oppfattet som for ekstreme. Blant de øvrige konservative er Mike Huckabee altfor gammelt nytt, mens tidligere Texas-guvernør Rick Perry sliter med et rykte fra forrige valgkamp om å være inkompetent og kunnskapsløs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.