– Det handler om å hjelpe de flere tusen kvinner og barn som er fanget i fjellene, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

Medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, som følge av opprørsgruppen ISILs frammarsj.

– Etter at de trakk seg ut av landet i 2011, føler amerikanerne et spesielt ansvar for Irak, men også for den konkrete situasjonen som nå har oppstått, sier Hellestveit.

Det var på en pressekonferanse natt til fredag USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten. Om en eventuell amerikansk militæraksjon etter hvert trappes opp, er usikkert, mener Hellestveit.

– I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, sier Cecilie Hellestveit.

Se video fra Barack Obamas pressekonferanse:

Obama varsler luftangrep i Irak
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.