Norwegian Air Shuttle planlegger å bestille flere fly fra Airbus og Boeing etter at selskapet ved inngangen til helgen fikk godkjent søknaden om å fly til USA på irsk lisens.

Det melder Reuters mandag.

– Det er ingen tvil om at vi trenger flere fly etter dette, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian til nyhetstjenesten, og legger til at selskapet venter å bestille flere fly fra både Airbus og Boeing.

Sent fredag kveld fikk Norwegian endelig klarsignal fra Det amerikanske transportdepartementet til å bruke selskapets irske driftslisens til å fly passasjerer til og fra USA. 

Prosessen med å få tillatelsen på plass har tatt tre år. 

At søknaden er innvilget betyr mye for flyene Norwegian har i bestilling,men som enda ikke er levert. Det betyr også at Norwegian kan starte arbeidet med å omprioritere de flyene som allerede er i trafikk.

– Det handler først og fremst om at vi med denne trafikkrettigheten på plass kan utnytte flyparken fullt ut ved å fly både til USA og andre verdensdeler, noe som gjør at vi får en mer sømløs operasjon, sa kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til DN lørdag.

Stiger 13 prosent på Oslo Børs

Norwegian Air Shuttle stiger over 13 prosent etter at amerikanske transportmyndigheter fredag kveld godkjente selskapets irske driftstillatelse.

– Det er jo ekstremt positivt, men vi har ventet at dette skulle komme gjennom nå i denne «lame duck»-perioden til Obama, sier SEB-analytiker Kenneth Sivertsen til TDN Finans, mens Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen sier:

– Jeg hadde som alle andre regnet med at tillatelsen skulle komme på plass på et eller annet tidspunkt. Risikoen var heller på nedsiden hvis det ikke ble noe av dette.

Rasch-Olsen referer til den kraftige kursoppgangen mandag, og poengterer at markedet tydeligvis har vært mer nervøse om saken enn analytikerne.

Hverken Carnegie eller SEB forventer at det blir umiddelbare endringer i konsensusestimatene for Norwegian, men understreker at tillatelsen på generell basis opplagt er positivt for Norwegians inntjening.

Pareto Securities' Jon D. Gjertsen skriver i et kundenotat at tillatelsen er et viktig steg i Norwegians langdistansesatsning, og de venter at både yield og kostnader drar nytte av dette fremover.

Tirsdag legger Norwegian frem trafikktall og Pareto venter et yieldfall på åtte prosent på årsbasis i november, og mot et fall på ti prosent i oktober. SEB ser på sin side en reduksjon i yield på ti prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.