Etter syv år med rente nær null ble styringsrenten i USA torsdag hevet. Beslutningen var ventet og i markedene har reaksjonene vært svært så avmlålte i timene etter at den ble kjent.

Når den første renteøkningen nå er unnagjort, blir gjerne spørsmålet hvor hyppig de neste økningene kommer til å bli.

Sentralbankens såkalte renteplott gir en oversikt over hvordan de 17 medlemmene i sentralbankens pengeplolitiske komité ser for seg at renten vil utvikle seg neste år, i 2017 og 2018, samt på lengre sikt. Plottet gir en grov indikasjon på hvordan medlemmene tror den videre renteutviklingen blir, men kan ikke nødvendigvis tolkes som en eksakt rentebane, slik vi er vant til her hjemme i Norge. 

Ifølge medlemmene komiteen kommer renten til å bli hevet totalt fire ganger i løpet av det neste året, som tilsvarer en renteøkning på ett prosentpoeng bare i løpet av 2016.

Renteplottet, som omtales som «dot-plot» i USA, viser hvordan representantene i Feds pengepolitiske komité venter at renten vil utvikle seg fremover. Grafikk: Faksimile fra Federal Reserves prognosedokument.
Renteplottet, som omtales som «dot-plot» i USA, viser hvordan representantene i Feds pengepolitiske komité venter at renten vil utvikle seg fremover. Grafikk: Faksimile fra Federal Reserves prognosedokument.
 

Trodde på litt mer dueaktig Fed

Ifølge porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning er fire renteøkninger dobbelt så mange som markedet har priset inn.

- De er ikke så duete i budskapet. Jeg trodde de skulle gi markedet litt rom ved å kommunisere et mer dueaktig budskap, sier Chen.

«Dueaktig» er et uttrykk for å beskrive signaler om et lavt rentenivå. Motsetningen er «haukeaktig», som brukes for å beskrive signaler om et høyere rentenivå.

Men selv om medlemmene i komiteen ser for seg å gå raskere frem enn markedet hadde regnet med, er reaksjonene i både aksje-, rente og valutamarkedene svært så moderate onsdag kveld.

- Det virker som markedet synes det er greit, sier Chen.

Han minner om at Federal Reserve selv understreker at den videre renteøkningen uansett vil være avhengig av hvordan den økonomiske utviklingen vil bli.

Aksjeindeksene i USA er høyere enn før rentebeslutningen ble kjent. Dollaren er noe svekket og markedsrentene falt noe tilbake i minuttene etter at sentralbanken sendte ut informasjonen om beslutningen og prognosene for den videre renteutviklingen.

Over tre prosent om tre år

Ifølge sjeføkonom Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets viser renteplottet at renten vil bli hevet med ytterligere ett prosentpoeng i 2017 og 0,875 prosentpoeng året etter.

Det vil i så fall bety at renten vil komme opp mot 1,5 prosent i 2016, 2,5 prosent i 2017 og over tre prosent i løpet av 2018.

- Feds grunnholdning indikerer fremdeles klart at det kommer ytterligere renteøkninger i stedet for et «one-and-done»-scenario, skriver Jakobsen i en oppdatering fra Nordea Markets onsdag kveld.

- Etter dagens økning venter vi at Fed vil øke igjen i mars, skriver han.

Les mer:

Renteøkning i USA

- En historisk dag  

- Er et kvart prosentpoeng nok til å drepe denne kursoppgangen? Absolutt ikke

 

Se DNtv: Donald Trump: - Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.