Norwegian-sjef Bjørn Kjos' billigdrøm over Atlanterhavet er blitt storpolitikk.

EU-delegater anklager nå USA for å bryte en viktig luftfartsavtale siden landet ikke vil godkjenne Norwegians flysøknad.

Dette er første gang EU anklager USA for å handle i strid med den såkalte «Open Skies»-avtalen, skriver Wall Street Journal.

-Amerikanske myndigheter bruker for lang tid på å behandle søknaden, og forsinkelsen er ikke i tråd med EU-USA-avtalen, sier anonym kilde i EU-kommisjonen til avisen.

Partene møttes til toppmøte i Washington DC i november, hvor Norwegians søknad var en av to punkter på programmet.

Behandlingen skal vanligvis ta noen uker, men Norwegian har ventet snart i ett år. Det er uklart om selskapet vil få ja av amerikanske myndigheter. 

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sa til DN forleden at forsinkelsen har kostet selskapet flere hundre millioner kroner.

-Det er kun politikk, sa han.

Amerikanske fagforeninger og flyselskaper mener Norwegians forretningsmodell er i strid med avtalen, og legger kraftig press på amerikanske myndigheter.

Det er uklart hva EU vil foreta seg som følge av det angivelige bruddet, ifølge avisen. 

Igår og i dag: Energisektoren løftet Wall Street høyere tirsdag. Olje ble handlet for 71,2 (Brent) og 67,8 (wti) dollar fatet. Futures peker i tretiden i natt til positiv åpning på de amerikanske børsene.

Dette er skrell-kandidatene: Tungt belånte skiferselskaper kan bli den store taperen etter oljeprisfallet, mener mange analytikere. Deutsche Bank har advart mot konkursbølge med priser på dette nivået. Men hvem knekker først? Et selskap med gjeldsgrad på 250 prosent og 55 prosent kursfall siden september er utsatt.

Kan unngå «Shutdown»:Tegn til enighet i Kongressen om nytt budsjett med noen måneders varighet slik at ny nedstegning av offentlig sektor kan unngås.

Stiller! Er Rand Paul allerede ute av 2016-dansen? Paul er den mest populære potensielle presidentkandidaten for Republikanerne på flere meningsmålinger, men kunngjorde igår at han vil stille til gjenvalg som senator for Kentucky i 2016. Ifølge delstatens lover kan han ikke stå på flere lister samtidig. Og betyr det at han har lagt presidentdrømmen død? Tja.

Dagens tall: Den amerikanske sentralbanken legger frem «beige book» klokken 20, med oppdatering om den økonomiske tilstanden i bankens regionale nettverk.

Klokken 14.30: produktivitet og lønnskostander i næringslivet, som er indikatorer på inflasjonsutviklingen. Konsensus er henholdsvis 2,4 og -0,1 prosent, ifølge Econoday.

Og helt til slutt: Er virkelig dette oppskriften på et langt liv? Forskere i Boston mener å ha funnet ingrediensene.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.