Bruttonasjonalproduktet (bnp) i USA steg sekvensielt 1,2 prosent i andre kvartal 2016 målt i årlig takt, viser foreløpige tall offentliggjort av amerikanske statistikkmyndigheter fredag.

Det var ventet en vekst på 2,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Den amerikanske økonomien utviklet seg dermed svakere enn ventet i andre kvartal, og fortsatte å skuffe etter en oppgang på 1,1 prosent foregående kvartal.

Mørke skyer

Ifølge Bloomberg kommer utviklingen som et resultat av selskapenes forsiktighet.

"Det er i stor grad en stop-og-gå økonomi. Det er noen mørke skyer, som kan hindre økonomisk vekst," sa Thomas Costerg, en seniorøkonom ved Standard Chartered Bank i New York, til nyhetsbyrået.

- De svake tallene tilsier at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve trygt kan vente med å heve renten. Sannsynligheten for en heving i september er betydelig redusert etter disse tallene. Vår prognose tilsier heving i desember. Om det skal skje, må veksten ta seg betydelig opp i andre halvår, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Privat forbruk godt opp

Det private forbruket steg med 4,2 prosent i kvartalet, mens det var ventet en oppgang på 4,4 prosent.

- Men investeringene falt med 3,2 prosent og offentlig etterspørsel med 0,9%. Det var et lite, positivt bidrag fra utenrikshandelen, ifølge DNB Markets.

Bnp-prisindeksen, som er et mål på prisutviklingen i både produsent- og konsumentleddene, var opp 2,2 prosent i perioden, mot ventet oppgang på 1,9 prosent.

Kjerne-PCE var opp 1,7 prosent i kvartalet, mens den var ventet opp 1,7 prosent.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.