Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vedtok torsdag å holde styringsrenten på samme nivå som den har vært siden finanskrisen i 2008: uendret, nær null.

Det var ingen overraskelse, ifølge senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

- Historisk sett har Federal Reserve alltid vært lydhør for hva markedet sier og for uro lik den vi har sett i finansmarkedene den siste tiden. Jeg tror de venter med rentehevingen til desember, sier han til DN.

Markedet avgjør

På forhånd mente markedet det var mellom 20 og 30 prosent sannsynlighet for at sentralbanken ville skru opp renten denne måneden, forklarer Chen.

- Slikt sett fikk markedet rett, påpeker han.

Ettersom den neste rentehevingen vil bli den første på nær ett tiår, tror ikke porteføljeforvalteren at Fed ønsker å overraske eller stresse markedet. 

Frykten for at pessimisme og frykt på nytt skal bre seg over USA, gjør at sentralbanken er avventende, mener Chen.

- De ser på finansmarkedet som en hovedpulsåre. Når markedet er under stress, er de redde for at det kan avspore den økonomiske gjeninnhentingen. Der er Fed litt spesielle. Andre sentralbanker ser nok litt mindre mot finansmarkedene, sier han.

Og fortsetter:

- På mange måter er det paradoksalt. De påvirker jo også finansmarkedene, så de biter seg selv litt i halen. Markedet i seg selv kan hele tiden dytte på den rentehevingen, mener Chen.

Nytt ord

Den store snakkisen etter annonseringen, var det nye ordet som hadde dukket opp i pressemeldingen fra sentralbanksjef Janet Yellen:

- De drar inn «global» uro, hvor de tidligere har fokusert på hva som har skjedd i hjemlandet USA. Mange merket seg dette, ifølge Chen.

Han mener det levner liten tvil om at det er uroen i Kina sentralbanken bekymrer seg for.

- Det er mange henvisninger til markedsuroen og det er også grunnen til at vi trodde de ikke ville øke. Vi hadde opprinnelig en prognose med økning i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

I pressemeldingen viser sentralbanken blant annet til usikkerhet rundt den økonomiske og finansielle utviklingen fremover. Dette kan legge en demper på veksten i USA, samtidig som det også er blant faktorene som utgjør en nedsiderisiko for inflasjonen i det korte bildet. 

Sentralbanken viser også til svakhet i eksporten, som blant annet skyldes usikkerhet om veksten internasjonalt og den sterke dollaren.

 

Les også: Federal Reserve holder styringsrenten uendret

Vil du leve lenge? Ta utdannelse!

Dette må du få med deg fra Fed-rentemøtet

Se også:

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
Se ekspertens guide gjennom maratonløypa.
01:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.