Ifølge Washington Post viser en studie av en stor samling overvåkede samtaler som er lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, at ni av ti som er overvåket på nettet er vanlige nettbrukere fra hele verden, også USA.

Mer enn halvparten av filene inneholdt «navn, e-postadresser eller andre detaljer som ifølge NSA tilhører borgere eller beboere i USA».

Avsløringer

Men NSA finner også interessante opplysninger. Washington Post skriver at filene inneholder nye avsløringer om «et hemmelig, oversjøisk atomprosjekt, dobbeltspill fra en angivelig alliert, en militær katastrofe som tilstøtte en ikke-vennlig makt og identiteten til aggressive inntrengere i datanettverk i USA».

Avisen fant også overvåkingsdokumenter som førte til pågripelsen av indonesieren Umar Patek, som i 2012 ble dømt til 20 års fengsel for Bali-bombene som drepte 209 personer i 2002.

11.000 kontoer

Flere andre filer handlet imidlertid om langt mer trivielle ting. Kjærlighet, utroskap, politiske og religiøse diskusjoner og økonomiske bekymringer.

Avisen har gått gjennom 160.000 eposter og direktemeldinger og 7.900 dokumenter fra mer enn 11.000 elektroniske kontoer.

Informasjonen er samlet inn mellom årene 2009-2012, som spenner over Barack Obamas første presidentperiode.

Amerikanske etterretningskilder har ikke villet bekrefte eller avkrefte om informasjonen er riktig.

Les også:
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef
Slik utvider du alkoholkvoten – helt lovlig
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.