President Barack Obama er halvveis i sin siste presidentperiode og begynner å få dårlig tid med tanke på å sikre et godt ettermæle. Tirsdag holder han sin årvisse tale om rikets tilstand.

Mange av løftene fra valgkampen i 2008 er ikke innfridd, noe demokratene hevder at republikanerne i Kongressen har skylden for.

Under et besøk i en Ford-fabrikk i Michigan i forrige uke tegnet likevel presidenten et optimistisk bilde av utviklingen.

– USA er virkelig i ferd med å gjenoppstå, sa han. Det blir trolig også noe av budskapet i State of the Union-talen han skal holde tirsdag.

Økonomisk vekst

Rent økonomisk er det liten tvil om at han har rett. Produksjonen øker og arbeidsledigheten faller, og stadig flere amerikanere ser lyst på framtida.

Da Obama tiltrådte for seks år siden, mente bare 1 prosent at de økonomiske framtidsutsiktene var lyse, mens andelen i dag har steget til 14 prosent, viser meningsmålinger.

Enda større endring er det i amerikanernes syn på arbeidsmarkedet. Også der var det bare 1 prosent som var optimister da Obama tiltrådte, mens hver fjerde amerikaner nå mener at det ser lysere ut.

Scorer ikke høyt

48 prosent av amerikanerne mener nå at Obama gjør en god jobb som president, mens 50 prosent mener at han gjør en dårlig jobb og har ført landet i gal retning.

56 prosent syns ikke at Obama har levd opp til forventningene, og sammenlignet med tidligere presidenter framstår han ikke som særlig populær og vellykket.

ABC News har regnet ut hvor høyt Obama i gjennomsnitt har scoret på meningsmålingene gjennom sine seks år i Det hvite hus, og kommet fram til 50 prosent.

Ronald Reagan og George W. Bush oppnådde til sammenligning 58 og 57 prosent i gjennomsnitt, mens Bill Clinton endte på 55 prosent.

Elendig mellomvalg

Velgernes misnøye med Obama har også spilt over på demokratene, noe mellomvalget i november var et tydelig tegn på.

Republikanerne kapret flertallet i Senatet og styrket også sitt flertall i Representantenes hus. Det innebærer at Obama vil få store vansker med å gjennomføre sin politikk, selv om han til en viss grad kan gå utenom Kongressen.

Det gjorde han både da han lanserte sin store innvandringsreform, og da han rett før jul kunngjorde at forholdet til Cuba skulle normaliseres.

Obama fortsetter også å kjempe med nebb og klør for å hindre republikanerne fra å uthule helsereformen, men sliter med å få velgerne til å innse at den er en stor seier.

Overrasker neppe

Utenrikspolitisk er det lite som tyder på at Obama vil overraske de to neste årene. Få om noen tror at han vil sette hardt mot hardt og tvinge fram en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, og enda færre tror at han vil lykkes med å knuse Den islamske staten i Irak og Syria eller få slutt på borgerkrigen i Syria før han forlater Det hvite hus.

Obama ser heller ikke ut til å kunne gjøre stort med Russlands stormaktsambisjoner og har i det store og hele få utenrikspolitiske suksesser å vise til. (©NTB)

Andre populære saker på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.