– Særlig det første halvåret vil det være en mobilisering og enighet rundt presidenten der medlemmer av Senatet og Representantenes hus ønsker å vise at de er på det vinnende laget. Trump vil legge fram de sakene det er viktigst for ham å få gjennomslag for i denne perioden, for disse hvetebrødsdagene varer ikke, sier professor Gunnar Grendstad ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB) til NTB.

Omstridt

Gjennom valgkampen har Donald Trump lovet økonomisk vekst og nye arbeidsplasser, særlig innen tradisjonell industri og tradisjonelle energikilder. Han vil utvise illegale innvandrere og redusere skatter. Han vil avskaffe helsereformen Obamacare og ha en strengere abortlov. Hensynet til USA går foran alt annet i politikken hans. Et stort spørsmål er hvilke saker han vil gå for først:

– Det er sannsynlig at det vil komme innstramminger i amerikansk innvandringspolitikk, mer proteksjonistisk økonomisk politikk, og så må nok allierte betale mer for NATO-samarbeidet. Men vi får se: Vi kan stå foran slutten på Reagan-regimet i amerikansk politikk, hvor staten tradisjonelt har blitt sett på som noe negativt. Trump har en mer positiv innstilling til offentlige velferdsordninger og infrastruktur-satsing. Så får vi se om han får partiet med seg på den kursomleggingen, sier USA-forsker Hilmar L. Mjelde ved UiB.

Kontrollfunksjon

Grendstad understreker at det ikke er snakk om at Trump vil få gjennom alt han vil:

– Det amerikanske systemet gir stor gjennomføringsevne når tre statsmakter domineres av ett parti, men det er også en sterk gjensidig kontrollfunksjon mellom statsmaktene. Hvetebrødsdagene hans varer ikke så lenge. Når våren er over vil kongressmedlemmer være mer opptatt av å gjennomføre egne saker og det som er i deres velgeres interesser, og det vil ikke nødvendigvis sammenfalle med Trumps saker, sier Grenstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjokk og glede i New York etter Trump-seier
Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over. Utenfor Trumps valgvake på Manhattan i New York strømmet glade tilhengere ut på gaten, men enkelte av byens innbyggere var sjokkert over reslultatet.
01:47
Publisert: