Forretningsmannen Trump og den tidligere guvernøren Bush kastet seg ut i en bitter ordkrig om Irak-krigen, Bush-familien, Trumps forretninger og Russlands innblanding i Syria.

Trump kom med krass kritikk mot Jeb Bushs bror, tidligere president George W. Bush, for å ha invadert i Irak i 2003.

– Vi gjør alle feil, men Irak var en stor, feit tabbe. De løy. De sa at det fantes masseødeleggelsesvåpen der, men det gjorde det ikke, tordnet mangemilliardæren og TV-kjendisen.

Utspillet ble ikke godt mottatt av publikum, men de som buet ble avvist av Trump som lobbyister og støttespillere av «spesielle interesser».

– Tåpelig

Bush, som får drahjelp av sin storebror i valgkampen den kommende uken, avviste Trumps kommentarer og beskyttet familien sin.

– Mens Donald Trump skapte en realityserie, skapte min bror et sikkerhetsapparat for å holde oss alle trygge. Jeg er stolt over det han fikk til, sa Jeb Bush.

Han fortsatte med å kritisere Trump for å ha hyllet Russlands president Vladimir Putin, særlig ettersom Putin støtter Syrias omstridte president Bashar al-Assad.

– Det er fullstendig tåpelig å antyde at Russland kan være en positiv partner i dette, sa Bush.

– Presset

Donald Trump har samlet mange støttespillere i sin valgkampanje og leder på meningsmålingene i South Carolina, der Republikanernes neste nominasjonsvalg skal holdes. Men lørdag virket han mer presset enn i tidligere debatter, mener den danske USA-eksperten Mads Fuglede.

– Debatten i kveld var debatten der Trump har vært mest presset. Jeb Bush virket som en kandidat som ønsker å bli president og er klart til å gå offensivt til verks, vurderer Fuglede overfor nyhetsbyrået Ritzau.

Blant annet er Trump den eneste av de seks gjenværende republikanske kandidatene som stadig kritiserer George W. Bush. Lørdag havnet han også i opphetede diskusjoner med Ted Cruz og Marco Rubio, som ligger mellom Trump og Bush på målingene.

Dommerdødsfall

De republikanske TV-debatter har ofte vært preget av uenigheter og personangrep, men lørdag kunne kandidatene også samles om én ting: De republikanske senatorene må gjøre alt de kan for å hindre at president Barack Obama får utnevne USAs neste høyesterettsdommer.

Lørdag morgen døde den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia, og hans bortgang stjal fikk mye oppmerksomhet under debatten.

Årsaken er at høyesterett består av fire konservative og fire liberale dommere etter Scalias bortgang. Republikanerne frykter at Obama vil tippe maktbalansen Demokratenes vei og mener derfor at utnevnelsen må vente til etter høstens valg.

– Må utsettes

Ikke minst mente flere av presidentkandidatene at nettopp de har best grunnlag for å nominere en ny dommer. Ted Cruz, Texas-senator og tidligere advokat, hevdet at han har bakgrunnen, dømmekraften og besluttsomheten til å «nominere og bekrefte håndhevere av grunnloven».

Hans utfordrer Trump var også opptatt av at Obama ikke må få mulighet til å velge USAs neste høyesterettsdommer.

– Om jeg var president nå ville jeg selvfølgelig forsøkt å nominere en dommer. Men Senatet har én oppgave: Utsett, utsett, utsett, sa finanstoppen. (©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Norsk nese­oppfinnelse nær milliardgevinst

Oljeanalytiker: - Meget skeptisk til de neste ukene  

Se DNtv: Ingvar Ambjørnsen: - Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge

- Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge
Ingvar Ambjørnsen mener han er blitt sabotert av forlaget. Når han nå har skrevet nytt manus, gir han det rett til publikum.
01:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.