Amerikanske ansatte vil benytte omtrent 20 minutter til å strekke på bena, gå ut og følge med på solformørkelsen som varer i litt over to minutter, ifølge beregningene til omstillingsfirmaet Challenger, Gray & Christmas. 

Ifølge selskapet vil dette koste amerikanske arbeidsgivere 694 millioner dollar. Dette melder Reuters. 87 millioner ansatte vil være på jobb, sier visepresident Andy Challenger i selskapet til Reuters. For å komme frem til summen ganget byrået antallet ansatte med de siste tallene for gjennomsnittlig timelønn fra det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk. 

– Det er veldig få mennesker som ikke kommer til å gå ut når det er et himmelsk under som foregår over hodet deres, sier Challenger.

Han sier samtidig at det ikke er noen stor sum totalt sett.

– Sammenlignet med lønnen en ansatt får i løpet av et år, er det veldig lite, sier han. 

Flere begivenheter

Det er i tillegg mindre enn andre hendelser som koster amerikanske arbeidsgivere dyrt. Reuters trekker blant annet frem basketballturneringen March Madness, shoppingfenomenet Cyber Monday og mandagen etter Super Bowl som enda større.

615 millioner dollar i timen i tapt produktivitet var dommen fra Challenger, Gray & Christmas den første uken av March Madness, ettersom ansatte bruker tid på å se høydepunkter fra kamper og følge med på turneringen heller enn å jobbe. 

Mandagen etter Super Bowl, sesongfinalen på øverste nivå av amerikansk fotball, koster 290 millioner dollar for hvert tiende minutt av arbeidsdagen som forsvinner fordi arbeidere diskuterer kampen, ser på høydepunkter og repriser av deres favorittreklamer, ifølge byrået. 

Cyber Monday er starten på shoppingsesongen etter Thanksgiving i USA, og tilsvarer 450 millioner dollar i tapt produktivitet for hvert 14. minutt som blir brukt på shopping. 

Slike hendelser har større effekt på mindre selskaper, forteller Challenger til Reuters.

– Når tre eller fire folk er savnet fra et kontor på 15, er det mye mer disruptivt, sier han. 

Oppleves av 12 millioner

Ifølge American Astronomical Society vil omtrent 12 millioner mennesker i 14 delstater kunne oppleve en total solformørkelse, i tillegg til at mange flere vil kunne se en begrenset en. 

Bare i Sør-Carolina er det ventet opp mot ti millioner som kommer på besøk for å se solformørkelsen. Den siste byen solformørkelsen kommer til er Charleston. Der har noen lokale etater begrenset antall arbeidere som kjører under formørkelsen. 

I tillegg til de som benytter arbeidsdagen til å se på, vil en rekke arbeidere også ta fri eller bruke lengre tid på å for eksempel sette opp et teleskop, ifølge Challenger. Det vil koste enda mer for arbeidsgiveren. 

Det er den første fullstendige solformørkelsen i USA på 99 år. Den vil bevege seg diagonalt over USA, og starter i Oregon klokken 9.05. (Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: