USAs drone-drap på al-Qaida-ledere og andre terror-ettersøkte, har begrenset effekt og kan til tider virke mot sin hensikt, advarer eksperter.

Drapet på Nasser al-Wuhayshi i Jemen var det siste i en lang rekke tilsvarende likvidasjoner av militante islamister med ledende posisjoner eller tilknytning til al-Qaida.

Wuhayshi ledet al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) og var også nestleder i nettverket. Han var den sjette AQAP-lederen i rekken som er likvidert av amerikanerne, uten at gruppen framstår som synlig svekket av den grunn.

På frammarsj

De amerikanske likvidasjonene har ikke bremset de militante islamistenes frammarsj i regionen, konstaterer Nick Heras i tankesmia Center for a New American Security i Washington.

Det er langt fra sikkert at den taktiske suksess slike likvidasjoner blir framhevet som, leder til strategisk seier, mener han. Likvidasjonen av Wuhayshi kan derimot virke mot sin hensikt, frykter Heras.

– Det er svært sannsynlig at AQAP etter dette målrettede drapet kan ende opp akkurat like sterke, om ikke styrket, sier han.

Ikke uerstattelig

Seth Jones i tankesmia RAND Corp tviler også på om AQAP ble svekket med drapet Wuhayshi.

– Han var betydningsfull, men man kan ikke beseire en slik organisasjon ved å drepe lederne, sier han.

– Det vil være et slag for dem, men han er ikke uerstattelig, sier Jones til McClatchy.

Etterfølger utpekt

Nyheten om at Wuhayshi var drept var knapt kjent, før AQAP kunngjorde at de hadde utpekt gruppens militære leder Qassem al-Rimi til hans etterfølger.

Rimi er ifølge Heras en vel så sterk leder som Wuhayshi og kan vise seg å bli enda farligere sett med vestlige øyne.

– Han har et fokus på å angripe vesten fra al-Qaidas base i Jemen. Han er også dyktig når det gjelder logistikk. Som leder er han kanskje mindre karismatisk, men mer effektiv, sier Heras.

USA kan med sin likvidasjon av Wuhayshi dermed ufrivillig ha bidratt til å gjøre AQAP mer effektive, sier han.

– Et målrettet drap, ødelegger ikke organisasjonens struktur. Det svekker kontrollen over territorium, men kan ikke fjerne AQAP fra de områdene de kontrollerer i Jemen, sier Heras.

Styrker andre

Ekspertene viser til at al-Qaida fortsatt utgjør en betydelig trussel for USA og andre vestlige land, fire år etter at amerikanske styrker drepte Osama bin Laden i Pakistan.

USAs drap på grunnleggeren av al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, kunne heller ikke forhindre at Den islamske staten (IS) så dagens lys som en arvtaker, påpeker de.

USAs bombing av IS-mål i Syria og Irak, har styrket andre ytterliggående grupper som den al-Qaida-støttede Nusrafronten.

– Disse angrepene har forårsaket mye sinne og bidratt til at de USA-støttede gruppene i Syria har kollapset, sier Heras.

 

Tenk deg å drepe 1500 fiender uten å være i nærheten av slagmarken

Trailer - Drone
Trailer - Drone
02:32
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Al-Qaidas nestleder skal være drept av drone i Jemen

 
Nato kaster seg inn i drone-krigen