Wall Street åpnet opp mandag, men det kjølnet fort etter svakere enn ventet amerikanske PMI-tall.

Foreløpig innkjøpssjefsindeks for USA var 55,5 i mars fra 57,1 måneden før, ifølge TDN Finans. Det var på forhånd ventet en indeks på 56,5.

En indeks over 50 poeng indikerer et tiltagende aktivitetsnivå.

- Vi tror markedet venter på økonomiske data denne uken, for å få en bekreftelse på at været faktisk var synderen i svekkelsen av økonomien denne vinteren, sier aksjestrateg Jim Russell i U.S. Bank Wealth Management til Marketwatch.

De siste månedene har en rekke viktige amerikanske nøkkeltall vist seg svakere enn ventet. Ekstremt vintervær er årsaken til at tallene er blitt tolket med en klype salt. Imidlertid har det vært bekymring for om de svake tallene kan forklares med dårlig vær alene.

- Dersom det skulle vise seg at det ikke var været, vil det være nedsiderisiko, sier Russell.

Kraftig nettverksfall

De sosiale nettverkene Facebook og Linkedin var blant selskapene som bidro til å trekke New York-børsen ned. Facebook-aksjen endte ned 4,63 prosent, mens Linkedin falt 4,36 prosent.

Bilprodusenten Tesla, som det siste året har hatt en kursoppgang på eventyrlige 491 prosent, falt markert mandag. Markedet sendte aksjen ned 3,79 prosent.

Netflix-smell

Strømmetjenesten Netflix var også blant de store taperne mandag, og avsluttet dagen ned 6,73 prosent.

- Dette er alle aksjer som har hatt enorme gevinster i løpet av det siste året, og det er aksjer med høy verdivurdering, sier Matthew Kaufler, porteføljeforvalter ved Federated investors, til CNBC.

Han mener disse selskapene blir rammet først når investorene vil minimere risiko.

Samtlige av selskapene over er å finne på den teknologitunge Nasdaq-børsen, som mandag falt, 1,18 prosent.

Herbalife-hopp

Herbalife steg 6,70 prosent etter å ha inngått en avtale om å nominere tre personer foreslått av Carl Icahn til styret.

Apple endte dagen opp 1,19 prosent etter å ha inngått et samarbeid med Comcast om utvikling av en strømmetjeneste for TV. I tillegg har ryktene om Iphone 6 begynt å svirre.

Flere analytikere mener mye tyder på at Apple snart starter arbeidet med å masseprodusere den neste versjonen av Apples smarttelefon, skriver Marketwatch.

«Sjekker i forsyningskjeden indikerer at Iphone 6 kommer i tredje kvartal snarere enn juni, med august eller september som det mest sannsynlige» skriver Steve Milunovich i UBS i et notat.

Slik endte de toneangivende indeksene mandag:

  • Dow Jones: ned 0,16 prosent

  • Nasdaq: ned 1,18 prosent

  • S&P 500:  ned 0,49 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.