Gruppen hevder den vil slippe 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter mandag klokken 11 norsk tid. Dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med samtaler i april.

Greenpeace mener dokumentene beviser at frihandelsavtalen, kjent som TTIP, vil utgjøre en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet».

– Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel, i en uttalelse.

– Det er på tide å kaste lys over disse forhandlingene. Hardt tilkjempede miljøfremskritt blir satt til side bak lukkede dører, sier Faiza Oulahsen i Greenpeace Nederland.

EU og USA har siden 2013 forhandlet om TTIP, verdens største frihandelsavtale. Målet er å etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, men avtalen har fått kritikk fra mange hold.

Blant annet mener motstanderne at store, multinasjonale selskaper får mye makt dersom en slik avtale trer i kraft. Greenpeace hevder dessuten at kampen mot global oppvarming ikke nevnes med et ord i forhandlingstekstene, og at USA vil presse EU til å lette på det såkalte forsiktighetsprinsippet som forbyr produkter som muligens kan være skadelige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Maktesløs kvintett dnPlus (DN+)

 
Fant tonen dnPlus  (DN+)

Obama: - Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år  

Hold deg oppdatert på DN Investor