Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg med 142.000 personer i august, viser den offisielle sysselsettingsrapporten (nonfarm payrolls) fredag.

Det var langt svakere enn det økonomene ventet på forhånd. Estimater innhentet av Bloomberg News viste en vekst på 230.000 personer.

- Dette var skuffende tall, understreker analytiker Camilla Viland i DNB Markets, etter å ha sett utfallet.

Den siste tiden har det kommet «en rekke solide nøkkeltall for den amerikanske økonomien», påpekte Viland i sin morgenrapport fredag. Meglerhuset ventet derfor en jobbvekst på hele 260.000 personer i august.

Sterk utvikling

Arbeidsmarkedsrapporten er også kjent som «månedens viktigste tall».

Etter at det ble skapt 209.000 nye jobber i juli, lå august an til å bli den syvende strake måneden med en vekst på over 200.000. Det ville i så tilfelle være den lengste perioden med et slikt nivå siden 1997, skriver Marketwatch.

- I lys av alt annet, er dette skuffende. Samtidig er det sjeldent at man så mange måneder på rad får så sterke tall, sier Viland.

Hittil i år er den gjennomsnittlige veksten på 230.000 nye jobber i måneden, opplyser hun.

- Sånn sett er det kanskje ikke så rart at vi får en svak måned, sier analytikeren.

- Også er det feriemåneden august det er snakk om. Det kan ha påvirket utfallet mer enn forventet, tilføyer hun.

- Unntak

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets finner ingen umiddelbar forklaring på det «svake tallet».

- Vi kommer ikke utenom at dette er et overraskende tall, sier han til DN.

- Samtidig tror jeg at dette er et enkeltmånedlig unntak. Jeg føler meg fortsatt trygg på at det underliggende arbeidsmarkedet i USA fortsatt er ganske sterkt, sier Syed.

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, har signalisert at neste rentehevning kommer i juni 2015. Til tross for dagens svake jobbtall, mener Syed det fremdeles er sannsynlig at dette fremskyndes.

- Her kan jeg ta feil. Dersom tallet som kom i dag ikke er et unntak, men starten på en svakere utvikling, kan det hende at Fed ikke vil ta risikoen og derfor til juni, sier han.

Ledighetsraten falt

Ledighetsraten falt som ventet til 6,1 prosent i august, fra 6,2 prosent i juli.

Ledighetsraten i USA har de siste årene falt jevnt og trutt. Dette har sammenheng med at mange amerikanere har sluttet å lete etter jobb, påpeker Marketwatch.

Disse personene vil komme tilbake i arbeidsmarkedet i takt med at økonomien bedres, skriver finansnettstedet. Derfor venter mange økonomer at ledighetsraten vil bli liggende ganske stabilt, eller til og med øke, i tiden fremover.

- Arbeidsmarkedet går bra, men jeg leser også Janet Yellen (den amerikanske sentralbanksjefen red. anm.) dit hen at ledighetsraten overdriver bedringen, sier Syed. 

Alle nøkkeltalls mor

Myndighetenes rapport er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Rapporten danner derfor et godt utgangspunkt for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i økonomien.

Jobbrapporten har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid.

Handelen på Europas børser falt umiddelbart etter offentliggjøringen av arbeidsmarkedstallene i USA, men etter noen minutter hadde det ikke gitt store utslag. Forbørsmarkedet i USA falt, særlig den brede S&P 500-indeksen.

Euro styrker seg umiddelbart mot dollar. Dollaren har steget mye i verdi i sommer, og har siden begynnelsen av juli steget i snitt fem prosent mot valutaene hos USAs viktigste handelspartnere.

Les også:
Norske Google tjener ikke penger
Derfor bommer mange i aksjemarkedet
Disse landene er mest populære blant studentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.