Den sterke dollaren kan føre til krise i fattige land.

Advarselen kommer Bank for International Settlements (BIS), som regnes som sentralbankenes sentralbank.

I sin siste kvartalsrapport, som ble offentliggjort igår, frykter BIS for finansielle ubalanser i fremvoksende markeder, som har tatt opp store dollar-lån de siste årene.

Organisasjonen ser tegn til økt skjørhet i det globale finansielle systemet, og skriver at små nyheter kan få store konsekvenser fremover.

Hovedforklaringen er at den store betydningen råvarer og internasjonal valuta spiller for mange fremvoksende økonomier.

Internasjonale banker hadde ved halvårsskiftet lånt 3100 milliarder dollar til fremvoksende økonomier. Samtidig hadde disse økonomiene selv utstedt gjeldspapirer pålydende 2600 milliarder dollar, hvorav tre firedeler i dollar.

Dollaren har styrket seg kraftig den siste tiden. Fredag kostet en dollar 7,14 kroner, en appresiering på over 15 prosent siden september. Samtidig har oljeprisen falt 40 prosent siden juni.

-Skulle dollaren fortsette å styrke seg, kan dette avdekke en valuta- og fundingmisforhold, som kan øke gjeldsbyrdene. Dette kan forverre seg når rentene i USA begynner å normalisere seg, skriver Claudio Borio, sjef for avdelingen for pengepolitikk og økonomi, i en pressemelding.

BIS er særlig opptatt av Kina, hvor store dollarlån har flytt fritt de siste årene.

-Enhver svakhet i Kina kan ha betydelige konsekvenser i utlandet, også gjennom rene finansielle kanaler, skriver Borio.

Ny rekorduke? Dow Jones sluttet rett sør for 18.000 poeng før helgen. Ni selskaper skal hente penger til å gå på børs denne uken, seks av dem i tekno/nett-sektoren. Klarer de å lukke bøkene som planlagt, vil dette bli den heftigste uken for kapitalutvidelser i teknosektoren i år, ifølge Dealogic.

Mørketid: Den amerikanske storbanken Citi er ute med en stor rapport om utsiktene for verdensøkonomien i 2015. For Norges del ventes vekst under trend, svekkelse av konkurransekraften og ytterligere svekkelse av økonomien hvis oljeprisen fortsetter å falle. Første renteheving? På tampen av 2016.

Pumpeprisparadoks: Lavere bensinpris som følge av oljeprisfallet gir amerikanske forbrukere mer å rutte med, ja? Ikke så raskt. Analysesjef for amerikanske aksjer i meglerhuset Barclays i New York, Jonathann Glionna, skriver i en oppdatering at matvarerelaterte råvarer har steget kraftig i pris mens oljeprisen har falt. 90 prosent av fordelen med lavere bensinpris er allerede spist opp av høyere matvarepriser. Prisvinnere? Kjøtt og kaffe.

Og helt til slutt: Først var det motbakkeløp. Så kom nedoverbakkeløping. Neste år er restitusjon visstnok det nye store på idrettsfronten. Fortsetter det sånn kan  sofasitting bli en hit i 2016.​

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.