Internasjonale investorer vedder på at norske selskaper vil bli den store taperen etter oljeprisfallet.

Prisen for et fat nordsjøolje har falt 40 prosent siden i sommer. Det rammer oljedrevne Oslo Børs. Hovedindeksen sank ti prosent i samme periode.

Nå vedder utenlandske investorer på at børsen skal svekke seg ytterligere.

Interessen for å «shorte» selskapene på hovedindeksen har økt med 80 prosent i år, ifølge analyseselskapet Markit.

Shorting gir gevinst når aksjekursene faller. Investorer selger lånte aksjer, og håper at kursen vil falle slik at prisen er lavere når de skal tilbakeleveres.

Interessen er størst for å vedde på kursfall i norske seismikk- og oljeserviceselskaper. Hver femte aksje i PGS og TGS er utlånt til shortingformål.

Dette er langt høyere enn i sammenlignbare amerikanske energiselskaper. I riggselskapet Transocean er ti prosent av aksjene utlånte, mens bare 0,2 prosent av aksjene i oljegiganten ExxonMobil er i hendene på nedgangssupportere. Blant de 43 energiselskapene på S&P500-børsindeksen er shortinteressen i snitt tre prosent. Dette er halvparten av hva som er tilfelle i Norge, skriver Bloomberg. 

Markedet: Dow Jones og S&P500 endte svakt i rødt igår. Oljeprisen falt til 69,5 (Brent) og 66,7 dollar (wti) per fat. Futures indikerer i tretiden i natt negativ åpning i New York.

Olja lyn: De påviste olje- og gassreservene i USA stiger for femte år på rad. Oljereservene er de største siden 1973, mens gassforekomstene aldri har vært større, melder det amerikanske energibyrået (EIA). Det skjuler seg mer olje under gresstustene i North Dakota enn på dypt vann i Mexicogulfen.

 Rekordmange rekorder: Selv om det ble børsfall igår, har aldri flere selskaper på S&P500-indeksen satt «all time highs» enn i denne oppgangsperioden. Grafen som viser kursvinnere fratrukket kurstapere er også rekordhøy i år, ifølge Birinyi Research.

Noe til kaffen: Starbucks, den internasjonale kaffekjeden, vil begynne å selge øl, vin og mer mat for å få fart på salget i USA. Målet er å doble matsalget i løpet av de neste fem årene, kunngjorde selskapet torsdag. 

Dagens tall: Jobbtallene kommer klokken 14.30. Konsensus venter en sysselsettingsvekst på 230.000 i november, en økning på 16.000 fra oktober. Arbeidsledigheten ventes å være uforandret på 5,8 prosent. Eksporttallene kommer samtidig. Det er ventet at handelsunderskuddet vil synke til 41 milliarder dollar, ned to milliarder dollar fra forrige periode, ifølge Reuters.

Og helt til slutt: Ingen blir rik av å ha sparepengene stående på konto i banken, skriver DN. Så hvor bør man plassere dem? Ikke i bolig, mener boligprofessor.

Les også:
Uber styrer unna skatt i Norge
Solgte tidenes dyreste etter få dager
Brennhett i Bergen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.