Eksplosjonen fant sted natt til søndag, rundt klokken halv ni lokal tid, i bydelen Chelsea på Manhattan i New York. Eksplosjonen skjedde i den søppeldunk på gaten, og ifølge myndighetene dreier det seg om en hjemmelaget bombe.

Søndag opplyste myndighetene i New York at 29 mennesker ble skadd i eksplosjonen, én alvorlig.

Noen timer senere ble det funnet en ny sprenganordning tre kvartaler unna. Ifølge lokale myndigheter var det en trykkokerlignende innretning som skulle utløses ved hjelp av en mobiltelefon. En bombe av samme type ble brukt i terrorangrepet mot Boston Marathon i 2013.

Trump på hugget

New Yorks ordfører Bill de Blasio sa på en pressekonferanse sent lørdag kveld at det ikke dreier seg om en ulykke, men «en villet handling». Men at eksplosjonen ikke hadde noen kjent sammenheng til terror.

Men Trump var to timer tidligere ute. Da han gikk av flyet for en valgkamptilstelning i Colorado slo han fast at det dreide seg om en bombe.

- Vi må bli veldig, veldig tøffe. Det er forferdelig det som skjer i vår verden, i landet vårt, og vi skal være tøffe, smarte og årvåkne, sa Trump.

Forsiktig Clinton

Hillary Clintons reaksjon er talende for hvor ulike de to presidentkandidatene er.

- Vi må la etterforskningen gi svarene. Jeg mener det alltid er best å vente til du har all informasjon før man konkluderer, sa Clinton som reaksjon på eksplosjonen og rivalen Trumps reaksjon.

Høynivåuke i New York

Myndighetene i New York avviste også søndag terrorantakelsene.

- Det er ingen beviser for en sammenheng med internasjonal terrorisme, men det er veldig, veldig tidlig i etterforskningen. Det kommer an på din definisjon av terrorisme, sa New York-guvernør Andrew Coumo søndag, ifølge CNN.

Han understreket at ethvert bombeangrep i New York i seg selv er en terrorhandling, men at bombene denne helgen altså ikke har tilknytning til internasjonal terror.

Sikkerheten er uansett trappet kraftig opp foran FNs generalforsamling og høynivåuke, som starter mandag.

Stats- og regjeringssjefer, ministre og andre dignitærer kommer alle til verdensmetropolen. Fra Norge deltar blant andre statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Les også:  Skal ha gitt drapsordrer dnPlus (DN+)

Ber om mer tid før endelig brexit dnPlus  (DN+)

En kort forklaring på hvordan valget i USA foregår
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 

 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.