– Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas budskap da han tirsdag varslet de nye innskjerpelsene.

– Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke USA, sier Obama.

En tydelig preget president mintes blant anet massakren på skolebarn ved Sandy Hook Elementary School i 2012.

Som publisert i DN 7. desember 2015
Som publisert i DN 7. desember 2015

– Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

USAs president varslet allerede i sin ukentlige tale fredag at han ville ta grep for å få ned våpenvolden og statistikken over drepte med skytevåpen.

– Jeg har mottatt for mange brev fra foreldre, lærere og barn til ikke å gjøre noe, sa Obama fredag.

Aksjebyks

De varslede tiltakene har satt fart på aksjene til amerikanske våpenprodusenter, som stiger videre på Wall Street tirsdag, etter kraftig oppgang mandag. 

Smith & Wesson er sålangt opp 10 prosent etter å ha steget nær seks prosent mandag. Sturm, Ruger & Co. er opp over seks prosent etter en oppgang på tre prosent mandag.

De siste tre månedene er aksjene til de to våpenprodusentene opp henholdsvis 180 og 90 prosent, ifølge MarketWatch.

Smith & Wesson uttalte mandag at salg gjennom selskapets distribusjonsnettverk har vært sterkere enn tidligere antatt og gitt kraftig reduserte varelagre hos distributørene.

Salgsdriver

Mandag traff Obama den amerikanske justisminister Loretta Lynch for å diskutere tiltak mot våpenvold som ikke må gjennom Kongressen for godkjenning. Dette innebærer blant annet grundigere bakgrunnssjekk av dem som handler hos de store våpenforhandlerne.

Les også: Obama omgår Kongressen for våpenkontroll

Flere meglerhus har oppjustert sine anbefalinger og kursmål for våpenprodusenter som ventes selge mer på frykt for strengere regulering i markedet.

- Som skytevåpenbransjen har sett så mange ganger før, later faren for skjerpet våpenkontroll igjen til å drive salgsveksten i det korte bildet, sier analytiker Rommel Dionisio i Wunderlich Securities til MarketWatch.

Antall bakgrunnssjekker i forbindelse med våpenkjøp steg 38 prosent 2015, sammenlignet med foregående år, ifølge MarketWatch.

36 drap daglig

36 mennesker blir i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA, viser fjorårets dystre statistikk.

Ifølge statistikken skjer det også daglig en masseskyting i USA, der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama har gjentatte ganger tidligere tatt til orde for å skjerpe våpenlovgivningen, men har møtt motstand i Kongressen. Nå velger han å bruke mandatet som president til å gå utenom de folkevalgte.

Bakgrunnssjekk

Alle våpenhandlere må heretter ha lisens og de pålegges også å gjennomføre en bakgrunnssjekk på kjøperne, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser. Hva som skal sjekkes og hvordan den skal utføres, er ennå ikke klart.

Obama understreker at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

– Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama, med henvisning til grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen.

Ingen effekt

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tror ikke Obamas varslede tiltak vil føre til færre drap med skytevåpen i USA.

– Vi har sett at en underliggende årsak til de siste angrepene har vært mental sykdom, sier Ryan.

– I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan. 

Les også: Våpensalget til værs etter massedrap dnPlus (DN+, desember 2015)
Britene bekymret for savnede bokhandlere i Hongkong
Børsras i oljeservice
- Vi er nødt til å hindre at bergensere blir alvorlig syke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv (2013): - Never give up your guns!
Magasinet Våpenlover i USA
Vaapenlover i USA til Magsinet
02:26
Publisert: