En australsk studie nylig publisert i  IAAF’s New Studies in Athletics viser at det er mulig å løpe raskere enn Usain Bolts verdensrekord, 9.58 på 100-meteren. Men det er lite å hente på selve farten, skriver amerikanske Runner's World

Løper mye raskere enn gjennomsnittsfarten

Tidligere studier på maksfart på 100-meteren baserer seg på matematiske utregninger. Den australske fysiologen og treneren Jeremy Richmond har sett nærmere på hvordan effektivisering i reaksjonstiden ut fra startblokken kan gi bedre tider.

På sin verdensrekord løp Bolt i gjennomsnitt 10,43 meter per sekund. Store deler av distansen løp han mye raskere basert på tiden han bruker ut fra startblokken. I sin beste analyse av verdensrekordholderen har Richmond kommet frem til at Bolt nådde en toppfart ved 68 meter på 12,34 meter per sekund.

På farten er det lite å hente, men ved forbedringer i startfasen er det mulig å gjennomføre distansen på fantastiske 9,27, ifølge forskere.

Kan ikke løpe raskere

Dersom Bolt eller noen andre kunne løpe hele 100 meteren i  et tempo tilsvarende 12,34 i sekundet, ville han komme inn på 8,10 sekunder. Det er imidlertid ikke mulig med hensyn til akselerasjonen.

Richmond mener at Bolt og sprintere av hans kaliber allerede har maksimert mengden kraft når det gjelder sprint. Det etterlater bare en viktig variabel; å komme raskere ut fra startblokken.

Studier av toppsprintere har vist en bakkekontakttid på 80 millisekunder. Basert på studier av sammetrekninger i muskelfibre og lårmuskler mener Richmond denne kan reduseres til 70 millisekunder.

Dersom Bolt eller en fremtidig rekordholder kan løpe 100 meter med Bolts styrkeproduksjon, pluss en bakkekontakt på bare 70 millisekunder, vil han nå en toppfart på 12,75 meter per sekund. Det ville senke 100-meterrekorden til 9,27 sekunder, konkluderer Richmond.

Hvis forskere og trenere kan utvikle en treningsmetode for å ytterligere redusere tiden på muskelsammentrekning tid er det sannsynlig at mennesket kan løpe enda raskere på 100-meteren, sier Richmond til Runners World.

Bolt kunne løpt raskere

Den norske sprinttreneren Leif Olav Alnes tviler på den australske forskerens utregninger, og mener Richmond selv ikke kan tro på dette tallet.

- Sier han 9.27? Da sier jeg 9.26. Å løpe er ikke som å kjøre en bil som kan gå fra 0-100 på fire sekunder. En sprinter forbedrer tiden sin med 1 sekund i løpet av karrieren, maks 1,5 sekunder. Så små marginer er det. Det skal enormt mye kraft til for å forbedre tiden med bare noen hundredeler.

- Richmond snakker om reaksjonstiden ut fra startblokken, er rask reaksjonstid avgjørende for å være en god sprinter?

- Nei, det vil jeg absolutt ikke si. Folk må slutte å bli overrasket over at det er den som løper raskest som kommer først i mål. Det finnes tilfeller hvor de med veldig god reaksjonstid, men som løper saktere har kommet først i mål, men det tilhører sjeldenhetene.

- Tror du Bolt kan slå sin egen rekord?

- Ja, jeg er sikker på at han kunne løpt raskere. Jeg tror ikke vindforholdene var helt optimale, dessuten tror jeg han feiret litt på veien inn da han satte rekorden. Men det er jo en fantastisk rekord. Nå er jeg derimot ikke sikker på om han kan slå den, nå som han har blitt superstjerne og flyr rundt og klipper bånd. Det krever et fokus å prestere, fastslår Alnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.