Etter én uke med forhandlinger var endelig den foreløpige redningspakken som skulle få finansverdenen på beina på plass.

Les også: Dette er krisepakken

Men slik gikk det ikke.

Pakken, som er på 700 milliarder dollar, skulle vedtas i Representantenes hus mandag og i Senatet onsdag. 250 milliarder skulle bli brukt umiddelbart, etterfulgt av ytterligere 100 når president George W. Bush hadde lagt frem en rapport for Kongressen.

De siste 350 milliardene ville presidenten kunne be Kongressen om når han mente det var nødvendig.

– Vi har gitt finansministeren den nødvendige autoriteten, ressursene og fleksibiliteten. Det er nå opp til ham å forsøke å stabilisere markedet, sa republikaneren Judd Gregg som la frem planutkastet søndag.

Les hele planen her(ekstern lenke)

Men like før klokken 20 i kveld norsk tid stemte politikerne i Representantenes Hus ned krisepakken. 228 stemte imot planen, 205 stemte for. Kullseilingen av den 700 milliarder dollar store planen fikk øyeblikkelig de toneangivende indeksene på Wall Street til å stupe.

Les mer her:
Full panikk på Wall Street

Dow Jones var på et tidspunkt ned hele 700 poeng.

Republikanerne ødela
Motstanden var særlig massiv blant republikanerne, selv om ideen i utgangspunktet kom fra deres egen president George W. Bush.

Men mange av partiets konservative krefter mener at det er for sosialistisk å la staten gå inn og bruke skattemidler på å redde deler av den private sektoren, som har oppført seg uansvarlig.

De fleste demokratene stemte for krisepakken.

Hva som nå skjer videre, er uklart. Men siden det manglet kun noen få stemmer på å få klarsignal til krisepakken, regner man ifølge Berlingske Tidende med at USAs finansminster Henry Paulson sammen med en rekke andre nøkkelpersoner vil sy sammen en mer spiselig pakke som kan få flertall blant politikerne.

Alt tyder imidlertid på at det vil bli betydelig usikkerhet iallfall i flere dager fremover.

Les også:
Obama tror ikke krisepakken er død

Bush "dypt bekymret"
Den foreslåtte pakken innebærer blant annet at finansdepartementet får fullmakt til å kjøpe råtne boliglån og verdipapirer basert på slike lån fra banker og andre finansselskaper.

Det hvite hus sier i en uttalelse at president Bush er svært skuffet over nedstemningen, og uttrykker ifølge Reuters «dyp bekymring» over markedsreaksjonen.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, fastholder at Kongressen må fortsette arbeidet med å få vedtatt en krisepakke for finanssektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.