Saken er oppdatert.

Kunngjøringen fra myndighetene kom fredag ettermiddag, men ble senere trukket etter det Interfax kaller en «teknisk feil». Flere utenlandske kilder og medier hadde tidligere på dagen meldt at Karimov var død.

Ifølge Karimovs datter Lola ble 78-åringen rammet av en hjerneblødning forrige helg, og det har i flere dager kommet en rekke ubekreftede meldinger om at presidenten skal være døende eller død.

Flere land, blant annet Tyrkia, bekreftet dødsfallet tidligere på fredag. Tyrkias statsminister Binali Yildirim kunngjorde på tyrkisk TV at Karimov var død, og Yildirim har sendt kondolanser til usbekerne.

En rekke ikke-navngitte diplomater har også opplyst om at presidenten er død.

Begravelse

Ifølge en talsmann for Afghanistans president og en kirgisisk diplomat skal Karimov begraves lørdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Afghanistans president Ashraf Ghani skal ifølge talsmannen delta i begravelsen i Karimovs hjemby Samarkand.

Kilder i opposisjonen forteller at begravelsesforberedelsene allerede er i gang, skriver nyhetsbyrået TT. Ifølge Radio Free Europe/Radio Liberty har statsminister Sjavkat Mirzijojev allerede reist til byen.

Ingen frie valg

Usbekistans mangeårige leder har vært kjent for å slå hardt ned på all opposisjon. Han har styrt Usbekistan siden Mikhail Gorbatsjov gjorde ham til leder for republikkens kommunistparti i 1989. I desember 1991, noen dager etter Sovjetunionens sammenbrudd, ble Karimov valgt til leder for den nye, uavhengige staten.

Siden da er det aldri blitt holdt et valg i Usbekistan som er blitt regnes som fritt og rettferdig av utenlandske observatører. USA mener fanger blir mishandlet og torturert i landets fengsler.

Sist gang Karimov viste seg offentlig, var i midten av august. Usbekerne feiret sin uavhengighetsdag torsdag, og det har vært ventet at regjeringen ville vente med å offentliggjøre eventuelle dårlige nyheter om presidentens helse til feiringen var over.

Frykter maktkamp

Etter at presidentens helse ble dårligere, har det oppstått bekymring for maktkamper og politisk ustabilitet når en ny leder må utpekes.

– I maktens korridorer har de allerede startet slåssingen, sa analytikeren Kamoliddin Rabbimov til nyhetsbyrået AFP nylig.

Han tror imidlertid den sittende eliten i landet vil forsøke å få til en noenlunde stabil overgangsperiode.

Statsminister Sjavkat Mirzijojev og visestatsminister Rustam Azimov er begge blitt nevnt som mulige arvtakere etter Karimov.

Det ble også tidligere pekt på hans eldste datter Gulnara – helt til hun på spektakulært vis havnet i unåde da hun kritiserte ledende tjenestemenn og familiemedlemmer på Twitter.

Usbekistan er med sine knappe 30 millioner mennesker den mest folkerike av de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia. Landet regnes som ett av de mest autoritære av de gamle sovjetstatene

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.