For to år siden tiltrådte Johan Dennelind stillingen som konsernsjef i TeliaSonera. Han fikk raskt en omfattende korrupsjonssak i fanget i Usbekistan, noe som medførte at hans forgjenger måtte gå.

Dennelind har siden prøvd å rydde opp – blant annet med å avsette direktører og samarbeide med myndighetene.

"Komplisert oppgave"

– Vi innser at dette er en komplisert oppgave som kommer til å ta tid, sier Dennelind i en pressemelding.

Der opplyser han at TeliaSonera vil selge samtlige virksomheter i Asia og i det tidligere Sovjetunionen.

Det betyr at TeliaSonera ønsker å kvitte seg med mobiloperasjoner i Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgia, Moldova og Tadsjikistan.

Konsernet har tilsammen 40 millioner kunder i disse landene og er blant selskapets mest lønnsomme.

Under etterforskning

Det er spesielt to land TeliaSonera sliter med: Usbekistan og Aserbajdsjan.

I Usbekistan er de tre mobiloperatørene TeliaSonera, russiske MTS og det delvis eide Telenor-selskapet Vimpelcom under etterforskning for å ha betalt bestikkelser for å få mobillisenser i landet.

I Usbekistan dreier det seg om bestikkelser på tilsammen to milliarder kroner.

I mai kom det frem at TeliaSonera mistenkes for korrupsjon også i Aserbajdsjan.

Snusket skal ha skjedd ved at TeliaSonera kjøpte statens andel i Azercell til kraftig underpris. Summen ble satt til 180 millioner dollar i stedet for markedsprisen på 785 millioner dollar, som er den prisen uavhengige granskere har kommet frem til. 

Det innebærer en rabatt på rundt fem milliarder svenske kroner.

Deretter overdro TeliaSonera hele oppkjøpet til en lokal partner, Cenay Iletisim, som har nære bånd til presidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva, tilsynelatende uten at partneren behøvde å betale et eneste øre. Kjøpet ble finansiert av TeliaSonera, og den lokale partneren betalte tilbake med aksjeutbytte.

Den Alijeva-koblede partneren har siden 2008 fått et aksjeutbytte på cirka to milliarder svenske kroner. Selskapet har også ifølge avtalen rett til å bli kjøpt ut av TeliaSoneras selskap, og da gjelder den rådende markedsprisen: 6,8 milliarder svenske kroner i henhold til TeliaSoneras siste årsrapport.

Selskapet er i dag verdt milliarder for den president-tilknyttede investoren. Penger som kunne ha gått til Aserbajdsjans befolkning.

– Styret har inngående prøvd å finne ut hva som er best for våre aksjonærer, virksomheter, ansatte og kunder, sier Marie Ehrling, styreleder i TeliaSonera om beslutningen.

På Stockholm-børsen steg TeliaSonera aksjen med tre prosent da nyheten ble kjent torsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.