Norges Bilbransjeforbund og Norske Frisør- og velværebedrifter er to av bransjene som tar imot flest lærlinger fra yrkesfaglige studieretninger. De har liten lyst til å fjerne en karakter som for dem gir «et innblikk» i lærlingens holdninger, slik professor Mari Rege og forsker Lars Lien ivrer for.

Professor: Dropp karakteren i orden og oppførsel

Avskaff karakterer i orden og oppførsel dnPlus

Uenige om "tyggis i timen og caps på hodet"  

Direktør Olav Eikemo i Norges Frisør- og velværebedrifter sier orden og oppførsel i noen grad kan si noe om en elev.

– Det sier noe om motivasjonen, selv om den karakteren ikke er avgjørende. Det som er viktig for mine medlemmer er fraværsprosenten. Både i forhold til om man har lært seg det man skal, og ikke minst interessen man har vist, sier han.

Viktig for bedriftsledere

Eikemo forteller at medlemmene er langt mindre opptatt av om karaktersnittet er fire eller fem, enn om eleven har høyt fravær.

– Det er ikke det at man ikke husker hvordan det var å være 17 år, men for en bedriftsleder så er oppmøte og interesse veldig viktig, sier Eikemo.

Fagsjef rekruttering og opplæring Gunnar Bjørntvedt i Norges Bilbransjeforbund vil også beholde orden- og oppførselskarakteren.

– Jeg synes ikke karakteren skal fjernes. Selv om det foregår en verdenskrig i kroppen i den alderen, så gir den et innblikk i hvilken person du har foran deg. Den gir et signal om hvilke holdninger man har, men det er først og fremst fraværet vi ser på, sier Bjørntvedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.