Ralph Høibakk (79) har hatt en lang og suksessfull karriere i norsk næringsliv og som fjellklatrer. Som én av få nordmenn har han besteget det høyeste fjellet på alle syv kontinenter. På utdannelsessiden fullført han allerede i 1962 en sivilingeniørgrad ved daværende NTH i Trondheim. Han grunnla senere NorData og har vært administrerende direktør i Tandberg Data. Etter å ha blitt engasjert som professor II ved den daværende Høgskolen i Narvik, nå UiT i Narvik, oppsto ambisjonen om en doktorgrad.
– Jeg vet ikke om jeg har noen god forklaring. Men jeg har alltid likt matte. Det var mitt beste fag på skolen, og jeg har lekt med det på hobbybasis store deler av livet, forteller Høibakk som fyller 80 år i juli.
Siden 2001 har Høibakk var tilknyttet studiestedet i Narvik, hvor han har forelest om entreprenørskap, innovasjon og ledelse.
– Forfallsalderen
– Der er det et veldig godt mattemiljø, så jeg ble sugd inn i det. Så var det noen som foreslo at jeg skulle formalisere kompetansen, forteller Høibakk to dager etter at avhandlingen ble forsvart foran opponenter, bedømmelseskomité og veiledere.
At Høibakk har nådd det mange ville betegnet som voksen alder, er han fullt klar over.
– Jeg har kommet til forfallsalderen. Det alt går nedover. Da handler etter hvert i livet om å gjøre ting som hindrer at forfallet går fortere enn nødvendig, sier 79-åringen, som tidligere har vært en ettertraktet styregrossist i norsk næringsliv.
– Da har jeg hatt et mål som gjør at jeg må streve. Så har jeg brukt en del av tiden til å holde meg fysisk noenlunde ved like. Nå som dette er avsluttet er jeg litt tom, sier han.
– Er det antiklimatisk?
– Det blir det. Jeg har jobbet mye, gjerne 10–12 timer om dagen. I tillegg har jeg vært veldig anspent for det å doktorere. Det er lenge siden jeg har vært oppe til eksamen, og dette er den vanskeligste eksamenen jeg har tatt. Så jeg har mobilisert masse av det lille som er igjen av testosteron og adrenalin. Jeg kjenner på slitenhet og tomhet. Akkurat nå er det vanskelig å kjenne på tilfredshet, sier den ferske doktoren.
Gode mentorer
Han trekker Arne Næss senior som forbilde.
– I livet har jeg vært heldig å ha mentorer som jeg har sett opp til, som gamle Arne Næss. Han holdt seg kroppslig og mentalt ved like. Det har vært en inspirasjonskilde gjennom livet mitt, sier Høibakk som selv har besteget fjell med både Arne Næss senior og hans nevø, Arne Næss junior.
Vil du anbefale andre pensjonister å ta en doktorgrad?
– Ikke nødvendigvis. Det viktige er å være aktiv, med barnebarn eller annet som engasjerer, om man vil hindre at forfallet ikke går for fort. Jeg vil ikke anbefale en doktorgrad, men ett eller annet som holder sinnet ved like, sier Høibakk, som fortsatt har akademiske ambisjoner.
– Jeg kommer til å publisere noen artikler i kjølvannet av doktorgraden, hvis noen vil ha dem. Jeg har ingen problem med å finne noe som engasjerer meg, sier 79-åringen som fredag kveld var vert for en doktormiddag.
– Det var digert. Det var på Narvik Hotell, som er mitt hjem når jeg er i Narvik. Det var en veldig hyggelig doktorgradsmiddag. Vi var 23 personer til bords og spiste boknafisk til hovedrett. Så var det multer og iskrem til dessert til dessert.
Billig foreleser
Om turene til Narvik blir like hyppig i fremtiden er foreløpig usikkert.
– Jeg er jo veldig på overtid. Men hvis de vil så fortsetter jeg gjerne å forelese i innovasjon, entreprenørskap og ledelse. Det er veldig moro å arbeide med studentene. Dessuten er jeg veldig billig for skolen. Som emeritus koster jeg bare 190 kroner timen, så det er mulig de vil la meg fortsette.
– Hvordan ser hverdagene ut ellers?
– Jeg har bare ett styreverv igjen, og det er Fram-museet. Det er veldig moro og ikke veldig krevende. Så driver jeg et lite investeringsselskap med mine døtre. Det har jeg ikke fått gjort så mye med den siste tiden, men kanskje jeg får brukt litt mer tid på det i fremtiden, sier den nyslåtte doktoren i anvendt matematikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.