Metoo-kampanjen har satt sitt preg på fadderukene rundt om i Norge. Universitetet i Oslo har i år innført åtte «faddervettregler». På NTNU har enkelte linjeforeninger gått til det skritt å forby sex mellom fadder og fadderbarn den første uken, melder Adressa. Journalistikklinjen ved Oslomet har – i år som i fjor – «hookeforbud», altså klineforbud for faddere.

Også ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen er det endringer. Etter at studiemiljøet ble heftig debattert og kritisert for å være elitistisk og ekskluderende i vår, presenterte rektoratet flunkende nye NHH-verdier for studentene på skoleårets første dag.

Der står det blant annet nedfelt at man skal møte hverandre med et smil og våge å være annerledes, samt unnlate å skrive negative kommentarer om hverandre på den anonyme meningsplattformen Jodel.

I tillegg er det blitt innført obligatorisk oppmøte på frokost med caseløsning og foredrag under «Førstekullsuken», som skolen kaller sin fadderuke.

De ferske studentene Elisa Dokset Kosberg (19), Irene Marie Haavesen (19) og Thale Krohn-Pettersen (18) synes ikke det var så vanskelig å komme seg opp til obligatorisk frokostmøte på NHH etter første kveld på førstekullsuken.

– Vi var ikke hjemme så sent, sier de.

Ikke «hookeforbud»

Men det er ikke strammet inn på alt i «Førstekullsuken».

– Et «hookeforbud» er ikke noe vi har sett på som hensiktsmessig, sier informasjonsansvarlig for studentforeningen ved NHH, Anders Dovran.

Mens immatrikuleringen fant sted i auditoriet ned gangen, sto Sverre Skjauff, Hans-Jørgen Jøssund og Kristoffer Stokke fra Det sanitære selskab for champagnebrus, næringslivsaviser og taffelmusikk på do.
Mens immatrikuleringen fant sted i auditoriet ned gangen, sto Sverre Skjauff, Hans-Jørgen Jøssund og Kristoffer Stokke fra Det sanitære selskab for champagnebrus, næringslivsaviser og taffelmusikk på do. (Foto: Eivind Senneset)

– Det må jo være vanskelig å håndheve, spør han retorisk, og legger til:

– Hvis noen finner kjærligheten mellom fadder og fadderbarn, så får det være deres greie. Vi skal ikke legge oss opp i det.

I en leilighet på Sandviken i Bergen gjør NHH-faddere Mats Erik Wøien, Ingrid Døssland (24), Christian Ziesler (25) og Hans Kristian Engmark (24) seg klare til å ta imot en gruppe fadderbarn. De snakker om uken som ligger foran dem, mens de bestiller pizza og tar ut kald øl av kjøleskapet.

Ingrid Døssland skriver navnet til Mats Erik Wøien på ryggen hans, mens de venter på at fadderbarna skal dukke opp på fadder-vorspiel i leiligheten hans. På kvelden er det dåp for de nye, som må drikke en shot med hemmelige ingredienser. Fadderne forsikrer om at den er ganske svak.
Ingrid Døssland skriver navnet til Mats Erik Wøien på ryggen hans, mens de venter på at fadderbarna skal dukke opp på fadder-vorspiel i leiligheten hans. På kvelden er det dåp for de nye, som må drikke en shot med hemmelige ingredienser. Fadderne forsikrer om at den er ganske svak. (Foto: Eivind Senneset)

– Jeg tror ikke det obligatoriske oppmøtet blir så stress, altså. Er ikke det studentlivet? Ta seg en fest torsdag, og dra i forelesning fredag, spør Mats Erik Wøien (24) og smiler.

De begynner å snakke om det beryktede «hookeforbudet» på NTNU, og Ziesler forteller at han er lettet det ikke gjelder ham.

– Samboeren min begynner på NHH denne høsten, sier han og de andre ler.

Spente og pyntede NHH-studenter strener over plassen, fra den høytidelige immatrikuleringen til informasjonsmøte med faddere.
Spente og pyntede NHH-studenter strener over plassen, fra den høytidelige immatrikuleringen til informasjonsmøte med faddere. (Foto: Eivind Senneset)

Sosialt hierarki

Fjerdeårsstudent Sander A.R. Eilertsen var den som startet debatten rundt studiemiljøet på NHH i vår. Han mente at et sosialt hierarki mellom de ulike studentgruppene ble klart allerede første uken, og at fadderopplegget legger opp til en inndeling allerede fra dag én. Et eksempel er fredagens «Sveiseaften», der ulike foreninger henter fadderbarn og tar dem med på rulling med buss rundt i Bergens gater.

Sander A.R. Eilertsen er NHH-studenten som satte i gang vårens debatt om det han omtalte som ukultur på studiet. Han befinner seg for tiden i Oslo, men gruer seg ikke til å komme tilbake til skolen. – Jeg har fått mye støtte, sier han.
Sander A.R. Eilertsen er NHH-studenten som satte i gang vårens debatt om det han omtalte som ukultur på studiet. Han befinner seg for tiden i Oslo, men gruer seg ikke til å komme tilbake til skolen. – Jeg har fått mye støtte, sier han. (Foto: Javad Parsa)

– Fadderbarn står i kø opptil fem timer før det begynner, fordi alle vet at det er de kule gruppene som henter fadderbarn først. Står du langt bak i køen risikerer du å ende med en gruppe som ikke er like kul, sier Eilertsen.

Studentforeningsleder Marius Hauahei er uenig.

– Nei, det er ikke de kule gruppene som får hente først. Det er heller de studentgruppene som bidrar mest, også handler det litt om når foreningene fikk hente året før, sier han.

Hauahei avviser at det finnes et hierarki mellom de ulike gruppene, og mener problemet heller ligger i at faddere snakker mye om sine grupper til sine fadderbarn, og girer dem opp til å møte opp så tidlig.

Leder av NHHS, Marius Hauahei, gjør seg klar til prosesjon med rektor og ordfører under immatrikuleringen av nye studenter, der han skal holde tale. Hauahei fikk studentene til å le da han fortalte at han knapt så forskjell på rektor og ordfører da han var ny student, fordi rektor også hadde så stort kjede om halsen.
Leder av NHHS, Marius Hauahei, gjør seg klar til prosesjon med rektor og ordfører under immatrikuleringen av nye studenter, der han skal holde tale. Hauahei fikk studentene til å le da han fortalte at han knapt så forskjell på rektor og ordfører da han var ny student, fordi rektor også hadde så stort kjede om halsen. (Foto: Eivind Senneset)

– Vi snakker mye med fadderne om at de må forventningsstyre fadderbarna, sier han. Hauahei avviser også at det finnes et sosialt hierarki i det hele tatt.

– Min personlige mening er at dette er en trend som finnes fra gammelt av, som jeg ikke kjenner meg igjen i nå. Vår studentforening har en flat struktur, med Kjernestyret midt i et åpent kontorlandskap. Det eneste hierarkiet vi har er rent demokratisk, sier han.

Likevel har studentforeningen tatt grep siden i fjor. Etter å ha fått innspill om at det er for lite informasjon om studentgrupper uten opptak, lover lederen at de skal bli flinkere til å informere om mulighetene som finnes, og at det også skal bli enklere å lage sin egen gruppe dersom man vil det.

NHH-studenter venter spent på å håndhilse på rektor og prorektor, under den høytidelige immatrikuleringen. – The future's so bright, I gotta wear shades, sa rektoren spøkefullt under seremonien.
NHH-studenter venter spent på å håndhilse på rektor og prorektor, under den høytidelige immatrikuleringen. – The future's so bright, I gotta wear shades, sa rektoren spøkefullt under seremonien. (Foto: Eivind Senneset)

Gamle tradisjoner vonde å vende

– Nå kommer syretesten: Klarer vi å leve opp til målene vi har satt? Det er en jobb for studentene, for studentforeningene, men også for oss. Vi må bidra til realiteter, og ikke bare noe studentene har sett på et papir en gang, sier rektor Øystein Thøgersen og sikter til de nye kjerneverdiene som skolen har formulert.

Han forteller at det gjorde stort inntrykk på han i vår å se akkurat hvor mange som sto frem med meninger om sosial ukultur på skolen – på kun tre uker publiserte studentavisen 17 artikler på temaet.

Verdiene er utviklet med innspill fra flere studenter, deriblant Sander A.R. Eilertsen. Han ser positivt på at rektoratet tar tak, men er usikker på om ting vil bli bedre.

– Vi får se hvordan det går. Det er gamle tradisjoner vi prøver å gjøre noe med, og det er ikke gjort over natten, sier Eilertsen.

En morgenblid rektor Øystein Thøgersen ankommer frokost litt over halv 11 om morgenen, mens professor Therese Sverdrup allerede har vasket bord og servert studenter. – Er du virkelig professor, spør en av ferskingene henne. – Ja, jeg er professor her, svarer hun blidt.
En morgenblid rektor Øystein Thøgersen ankommer frokost litt over halv 11 om morgenen, mens professor Therese Sverdrup allerede har vasket bord og servert studenter. – Er du virkelig professor, spør en av ferskingene henne. – Ja, jeg er professor her, svarer hun blidt. (Foto: Helge Skodvin)

I sin åpningstale til studentene mandag, oppfordret rektoren studentene om å holde debatten åpen for å sikre et godt studiemiljø. At Thøgersen ser lyst på det nye året, lot han det ikke være noe tvil om, da han siterte punkbandet Timbuk 3:

– «The future's so bright, I gotta wear shades», proklamerte rektoren til spredt fnising fra den spente forsamlingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.