Blant de tiltalte er Lori Loughlin, kjent fra TV-serien «Under samme tak» og Felicity Huffman, kjent fra «Frustrerte fruer». Huffmans skuespillerektemann William H. Macy deltok i rettsmøtet med kona si, men er selv ikke tiltalt.

Huffman kan løslates mot en kausjon på 250.000 dollar. Hun er også pålagt et forbud mot å forlate USA. Huffman skal ha betalt 15.000 dollar fordekt som en veldedighetsgave, slik at hennes datter kunne jukse i en opptaksprøve til et universitet.

Fire andre amerikanere, deriblant finanstopper og en advokat, er blitt løslatt mot kausjon i New York.

Rikdom

– Disse foreldrene utgjør en liste med rikdom og privilegier, sa statsadvokat Andrew Lelling da siktelsene ble offentliggjort tirsdag.

Flere av foreldrene skal ha betalt en «konsulent» for å bestikke idrettstrenere ved eliteuniversiteter som Yale og Stanford. Trenerne skal ha mottatt penger for å godta søkere i en egen kvote for idrettsutøvere – selv om de egentlig ikke var gode nok.

«Fikset» testresultater

«Konsulenten» William Singer hadde også en annen metode: Juks på tester som unge amerikanere må ta for å komme inn på universiteter. Søkerne selv skal i mange tilfeller ha vært uvitende om at foreldrene deres sørget for at testresultatene ble manipulert.

Til sammen er det rundt 50 tiltalte i saken, og flere av dem er næringslivsledere med barn som studerer. Andre har angivelig jobbet for Singer i hans nettverk.

25 millioner dollar

I en domstol i Boston tirsdag erklærte Singer seg skyldig i å ha stått bak et landsomfattende opplegg for å få søkere inn på universiteter med korrupte metoder. Singer skal til sammen ha mottatt rundt 25 millioner dollar fra rike amerikanske student-foreldre.

Saken skal være den største i sitt slag som noen gang er blitt brakt inn for domstolene av USAs justisdepartement.

Ingen universiteter eller studenter er tiltalt i saken. I USA er det i mange tilfeller svært dyrt å studere, og universiteter blir i tillegg kritisert for å gi fordeler til barn av rike foreldre i opptaksprosessene som avgjør hvem som blir studenter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor fremstår det britiske parlamentet som et komplett galehus
Beina på bordet. Buing, skriking og hoing. Og noen røde streker på gulvet. DNs kommentator forklarer hvordan det ble sånn.
03:42
Publisert: