Onsdag sendte ledelsen ved Handelshøyskolen BI ut en melding til studentene der de advarer mot fusking på vårens eksamener. I en artikkel på studentportalen siteres professor og programdirektør Lars Erling Olsen:

– Vi har merket oss at det er økt aktivitet og mye fusk på sosiale medier denne våren, og jeg er skuffet over at den aktiviteten er så stor.

I den utfyllende teksten minner den BI-ansatte om at det er ulovlig å fuske.

– Det ødelegger for alle at noen samarbeider ulovlig på eksamen, sier Olsen. Høyskolen opplyser at den fra neste uke vil kalle inn studenter til muntlige høringer, som etterprøving av eksamensinnleveringene.

Så kommer setningen som får en rekke av studentene ved BI, inkludert Jonas Økland, studentleder ved BI studentorganisasjon (Biso) til å reagere.

«Vi innkaller både tilfeldig utvalgte studenter, og studenter der det er mistanke om fusk».

I BI-studentenes diskusjonskanal i den anonyme forumstjenesten Jodel har dialogen vært frisk etter at studiestedet sendte ut meldingen. Enkelte har kalt meldingen «pinlig» og BI for «uprofesjonell», mens andre sier de blir «skremt».

– Stikkprøver

– Det vi reagerer på er det med stikkprøver. At de skal kalle inn tilfeldig utvalgte studenter, sier Økland.

Han sier det er studentforeningens oppgave å passe på at studentene blir hørt og ivaretatt.

Han minner om at studentene allerede er under stort press denne våren. Som følge av koronasituasjonen er alle skoleeksamener avlyst.

– Det har vært en krevende situasjon med selvstudier, hjemmeeksamen og ensomhet. Det å potensielt bli kalt inn til muntlig høring, uten å ha blitt beskyldt for noe, kan utløse stress som er uheldig, sier Økland.

Han har vært i dialog med ledelsen ved BI etter at flere studenter tok kontakt med de tillitsvalgte i Biso.

– Ærlige og redelige folk

– Jeg tenker det kan være en litt uheldig formulering. Jeg tror ikke BI mente å provosere på den måten, sier Økland.

– Det er uansett ikke noen grunn til å arrangere muntlige høringer basert på tilfeldig utvalgte studenter. Vi håper BI bare kaller inn studenter de har grunnlag for å kalle inn, og at de omformulerer meldingen som ble gitt.

BI-studentene diskuterer flittig i Jodelkanalen BI planene om muntlige høringer som studentene mottok før langhelgen.
BI-studentene diskuterer flittig i Jodelkanalen BI planene om muntlige høringer som studentene mottok før langhelgen. (Foto: skjermdump)

Programdirektør Lars Erling Olsen ved bachelorutdannelsen til BI avdramatiserer meldingen.

– At vi sender ut en melding til studentene hvor vi advarer mot fusking, er noe vi gjør hvert år. Det er av omtanke for studenten, som en klar advarsel om at det å bli tatt i fusk på eksamen kan ha store konsekvenser, sier Olsen.

Når DN ringer er professoren godt kjent med at studentene har reagert på ordlyden i onsdagens melding.

Vil beklage

– Det er viktig å få frem at ved BI har vi nulltoleranse for fusking. I år, hvor alle eksamener er digitale, er det vanskeligere å ha kontroll på eksamenssituasjonen. Det gjør det lettere å fuske, understreker Olsen, før han likevel tar selvkritikk.

– Likevel må jeg si at det vi sendte ut var upresist. Det skal vi beklage. Vi skal ikke plukke ut studenter helt random. Vi kommer til å plukke ut til kontroll der hvor det er mistanke om uregelmessigheter. Det er et viktig poeng. Det betyr ikke nødvendigvis at vi mener den som blir kalt inn har fusket, men at vi aner noe og vil gjerne undersøke. Det er det den muntlige kontrollen skal avdekke.

Nå vil BI sende ut en ny melding til studentene der dette blir presisert og hvor BI beklager feilinformasjonen.

Overvåker Jodel

Olsen opplyser at BI-ansatte følger med på Jodelkanalen BI for å fange opp dialogen studentene har seg i mellom, og i tillegg får de tips fra studenter,

– Jodel er ikke noe BI-problem. Det er et samfunnsproblem også på videregående skoler. Det som er viktig for oss er at studentene tar fusk på alvor. De kan bli utestengt fra samtlige universiteter og høyskoler i inntil ett år om de blir tatt i fusking, sier han.

Selv om Olsen tror at de fleste studentene ved BI er selvstendige og redelige individer som jobber hardt, mener han enhver fuskesak er et problem.

– Det går ut over de flinke studentene også som folk som ikke har jobbet for det, stikker av med de gode karakterene. Det er absolutt i alles interesse å redusere fusk. Dessuten er det feil overfor fremtidige arbeidsgiver også.

Første gang DN var i kontakt med Olsen fremholdt han at BI pleide å kalle inn studenter til muntlige høringer.

– Jeg kom i skade for å si at vi pleier å foreta muntlige høringer hvert år. Men nå har jeg sjekket opp, og det stemmer ikke. Det har vært brukt for noen år siden, men vi hadde ingen muntlige høringer i fjor. Selv om det lenge vært en del av vårt eksamensregelverk, har vi ikke brukt det i noen særlig grad, sier Olsen.

Han er ikke enig med Økland i at den spesielle situasjonen studentene er i, burde ført til at studiestedet var lempeligere.

– Det er nettopp fordi vi har mindre kontroll med studentene under årets eksamen at vi skal bruke muntlige høringer, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.