Handelshøyskolen BI får godkjent søknaden om akkreditering av master i rettsvitenskap, opplyser Nokut mandag kveld.

Dermed gjenstår det kun en formell godkjennelse fra Kunnskapsdepartementet, før BI kan tilby en fullverdig jus-utdannelse. Går alt som planlagt, vil handelshøyskolen tilby en treårig bachelorgrad i rettsvitenskap allerede fra og med høsten 2023. Planen er å tilby både en treårig bachelorgrad og en toårig master.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for og enig i den siste rapporten. Jeg tror dette blir et kjempegodt tilskudd til jusutdannelsen og styrking av juridisk forskning, sier instituttleder Morten Kinander ved institutt for rettsvitenskap og styring ved BI til DN.

Næringsliv og forvaltning blir involvert

I juli i år ga Nokut BI beskjed om at handelshøyskolen måtte styrke det juridiske fagmiljøet ytterligere for å få godkjent søknaden. Siden den gang har BI hentet ansatte fra det juridiske fakultet ved universitetene i Oslo og Bergen, samt Helsingfors Universitet og Regjeringsadvokaten.

– Hvor mange studieplasser vil dere tilby i første omgang?

– Det har vi ikke bestemt oss for enda, svarer Kinander og fortsetter;

– Det vi har bestemt er at dette skal være en jusutdannelse med lineær tilknytning til det praktiske. Vi kommer til å involvere både næringslivs- og forvaltningsressurser på høyt nivå og integrere praktisk forståelse på høyt nivå i utdannelsen.

BI er ikke alene om å ha søkt om å tilby utdannelse i rettsvitenskap. Også Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger har søkt om å tilby utdannelsen. Mandag fikk Universitetet i Agder avslag, mens Universitetet i Stavanger fortsatt venter på vedtak etter at det kom frem nye opplysninger i saken som må vurderes nærmere, ifølge Nokut.

I alt tre søknader

Siden 1980-tallet har Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø hatt monopol på profesjonsutdannelsen i rettsvitenskap. Dette er ikke første gangen det er blitt foreslått å opprette en profesjonsutdannelse i rettsvitenskap utenfor de tre universitetene.

På 90-tallet murret det allerede på Handelshøyskolen BI om å opprette en rettsvitenskapelig utdannelse, men den gang var alle klar over at det ikke var mulig. Det var først da forrige rektor, Inge-Jan Henjesand for syv år siden bestemte at BI skulle søke om godkjennelse for et masterprogram at det ble fart på sakene, ifølge Kinander.

– Siden den gang har det gått i rykk og napp både på grunn av interne prosesser og regulatoriske beslutninger. Men det var først da gradsforskriften ble opphevet at det ble for alvor satset på utarbeidelsen av en søknad.

Gradsforskriften er det som hittil nå har sikret at universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø har hatt enerett på å gi mastergrad i rettsvitenskap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.