Kari Olrud Moen kjenner godt til studentmiljøet på NHH. Den tidligere DNB-toppen og nåværende styrelederen ved skolen var selv student og leder i studentforeningen på starten av 1990-tallet. Derfor er ikke debatten som har kommet opp om miljøet på skolen noe nytt for henne.
– Jeg har vært student og leder i studentforeningen, og jeg kjenner igjen mye av det som har kommet opp. Men jeg vil si at det grunnleggende er en styrke for NHH å ha en stor og aktiv studentforening og det burde ikke komme i skyggen av denne debatten, sier Moen.
Det var student Sander Eilertsen som startet debatten i forrige uke, da han tok et kraftig oppgjør med studentmiljøet. DN fortalte torsdag om studentavisredaktør Caroline Grundekjøn (24), som er en av flere studenter som er blitt utsatt for hets på skolen. Hun opplevde det etter å ha stått frem som varsler om seksuell trakassering.
– Enten det er på NHH eller andre steder, så er all mobbing og trakassering helt uakseptabelt. Både i ledelsen og styret har det vært mye diskusjon om at man må sørge for å håndtere dette ordentlig så snart man får kjennskap til det, sier Moen.
Ikke unikt
– Har NHH et særegent problem?
– Jeg tror det er noen trekk som går igjen på de stedene hvor det er et veldig aktivt miljø. Hvis du da ikke får være med og har lyst til det, så blir ikke opplevelsen god, sier hun.
– Har det vært et problem man ikke har tatt tak i?
– Det jeg kjenner igjen fra min tid er at det er ulike grader av engasjement. Noen synes det er tipp topp å være med, mens andre synes det er uinteressant. Andre skulle ønske at de var mer med. Jeg opplever at det som er problematisk tar vi tak i, og det er ikke alt man kan styre i detalj, sier hun.
Debatten om studentmiljøet den siste uken har handlet om en rekke ulike forhold. Eilertsen beskrev i første omgang et dårlig studentmiljø preget av spisse albuer, manglende empati og en overlegen elite. Han har også fått sine motstandere, blant annet NHH-student og Høyre-vara på Stortinget Erik Skutle. Ifølge Skutle stempler Eilertsen tusenvis av studenter som «sosiopatiske klovner».
– Jeg vil være veldig forsiktig med å dømme tre og et halvt tusen studenter ut fra de oppslagene som har vært. Det betyr ikke at vi ikke tar disse sakene på alvor, men jeg tror det er mange som ikke kjenner seg igjen i dette, sier styreleder Moen.
Naturlig med oppfølging
Moen er ikke den eneste med lang fartstid i politikken og næringslivet som sitter i styret til NHH. Det gjør også regiondirektør i NHO og tidligere statsråd Tord Lien.
– Å ha denne typen studentorganisasjon er en helt sentral del av studentmiljøet. Det er bra å bygge en stolthet og varige bånd mellom studentene. Så må målet være at disse organisasjonene ikke fremstår som ekskluderende for dem som ikke er med, sier han.
Et annet tema i debatten har vært Jodel-kanalen der det ofte kommer krasse karakteristikker av studenter. Studentavisredaktør Grundekjøn var en av dem som fikk oppleve det i størst grad.
– Jeg kjenner ikke så godt til det som har skjedd på Jodel, men jeg håper flertallet av norsk ungdom vet at det finnes normer og regler for hvordan man bør opptre, lenge før man begynner med høyere utdannelse. Om man skal komme med kritikk så skal den være i full offentlighet og i alle fall med ord og uttrykk som tåler dagens lys, sier Lien.
Styreleder Moen forteller at styret er kjent med debatten som har gått den siste uken.
– Det vil være en naturlig oppfølging fra ledelsen og styret å se på hva mer vi kan gjøre og hva vi kan gjøre annerledes. Disse episodene med veldig dårlig oppførsel handler ikke om studentmassen som helhet, men det er naturlig med en ekstra runde på dette.
– Vi har jobbet mye med retningslinjer for opptak i grupper og med hvordan vi skal følge opp varslingssaker, legger hun til.
Daglig leder i Deloitte Norge, Aase Aamdal Lundgaard, sitter også i styret. Hun har ikke besvart DNs henvendelse om saken. (Vilkår)