– De er morgendagens ledere, og da er det uheldig om det er en slik kultur, sier sjeføkonom i Handelsbanken og tidligere NHH-student Kari Due-Andresen.

Hun sikter til den pågående debatten om miljøet på Norges Handelshøyskole.

«Noe er fullstendig galt med miljøet på NHH», skrev student Sander Riis Eilertsen i et innlegg i forrige uke. Eilertsen beskrev et studentmiljø med spisse albuer og manglende empati med en dominerende elite. Siden har han fått både kraftige reaksjoner og støtteerklæringer.

Saken fikk en ny dimensjon torsdag, da varsler og studentavisredaktør Caroline Grundekjøn fortalte til DN at hun må ta en pause fra skolen etter hets.

Mange kjente

Due-Andresen er en av mange profilerte tidligere NHH-studenter. Statoil-sjef Eldar Sætre, Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide, tidligere statsråd Kristin Clemet, Erna Solbergs forrige stabssjef Julie Brodtkorb, forfatter Jo Nesbø og tidligere SSB-sjef Christine Meyer er bare et lite utvalg.

DN har vært i kontakt med flere av disse, som enten ikke har svart eller ikke ønsker å uttale seg.

Sjeføkonom Due-Andresen gikk på NHH fra 1994 til 1999. Hun var svært fornøyd med sin studietid.

– Jeg hadde ingen dårlige opplevelser. Jeg synes det var helt fantastisk å være der. Jeg opplevde at det var et veldig godt studentmiljø med mange tilbud fra foreningene og et veldig samhold der oppe. Det var annerledes enn andre steder jeg har studert, som på Blindern, sier hun.

Imidlertid ser hun meget alvorlig på det som er blitt kjent nå.

– Jeg har forstått at kulturen kanskje er blitt en god del dårligere basert på det som har kommet frem. Jeg opplevde den som utelukkende positiv. Det som beskrives nå kjenner jeg meg ikke igjen i. Men det er jo lenge siden jeg gikk ut, så mye kan ha skjedd på den tiden, sier Due-Andresen.

Statsråden

Kristin Krohn Devold er en annen samfunnstopp som har sin fortid på NHH. I dag er hun administrerende direktør i NHO Reiseliv og har en rekke styreverv. Hun har fortid som stortingsrepresentant, forsvarsminister og generalsekretær i Den Norske Turistforening.

– Jeg kjenner ikke dagens situasjon, det må dagens elever adressere, skriver hun i en melding.

Kristin Krohn Devold ser blidt tilbake på tiden på NHH.
Kristin Krohn Devold ser blidt tilbake på tiden på NHH. (Foto: Kristin Svorte)

Devold gikk på NHH mellom 1981 og 1985. Hun beskriver miljøet som «svært inkluderende» og sier at de fleste studentaktivitetene var åpne for alle.

– Det hadde en stor verdi for bygging av lange og gode vennskap, skriver hun.

Det Caroline Grundekjøn har beskrevet minner ikke Devold om noe fra hennes egen tid.

– Nei, men bra at dagens unge står frem og sloss for et godt miljø på sin skole, skriver hun i en melding.

Hun støtter studentene som går ut med sine opplevelser, og kontaktet Grundekjøn på torsdag for å diskutere saken.

– Jeg er glad i NHH-miljøet, og tror det er bra at noen deler sine negative opplevelser. Selv gode miljøer, slik flertallet av studentene mener det er, har forbedringspotensiale. Alle miljøer, både arbeidsliv, studier og politikken må strebe etter inkludering og forbedring som grunnleggende holdning, skriver hun. (Vilkår)

Gult er kult
Porsche 911 Carrera T er en fest på fire hjul, men med en heftig pris har den fjernet seg fra utgangspunktet.
02:10
Publisert: