Datatilsynet skal ifølge en pressemelding mandag ha sendt International Baccalaureate Organization (IBO) et forhåndsvarsel om at tilsynet vil pålegge dem å fastsette karakterene på nytt.

«Vi mener IBO har behandlet personopplysninger på en urettferdig måte, og at årets IB-karakterer er ukorrekte», skriver tilsynet i pressemeldingen.

Tilsynet refererer til at flere medier i sommer har skrevet om elever som uten forklaring fikk betydelig lavere karakterer enn de forventet. Disse elevene har gått på IB-linjene som mange videregående skoler tilbyr. Årsaken til at karakterene er blitt satt ned, er at man har brukt historiske data om tidligere elever ved samme skole i karaktersettingen, i et forsøk på å kompensere for korona-avlyste eksamener samt «anslåtte karakterer», altså karakterer som elevene ligger an til ved innleveringer og studieprogresjon.

Datatilsynet ber nå i et forhåndsvarsel IBO om å tak i saken.

– Elevene blir langt på vei satt i bås på bakgrunn av skolens historiske resultater, selv om alle elever er forskjellige, sier seksjonssjef Tobias Judin i internasjonal seksjon i pressemeldingen.

– Samtidig kan karaktersettingen ha svært stor innvirkning på den enkeltes videre studier, karriere og liv. Dette er ikke rettferdig ovenfor elevene som har jobbet hardt og som nå ikke kommer inn på studiene de ønsket seg til.

IBO skal ha fått frist til å svare på forhåndsvarselet innen 14. august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.