– Jeg hadde aldri hørt om studiet fra før. Da jeg søkte tenkte jeg at det var som hvilken som helst annen samfunnsfaglig linje. Etterhvert begynte jeg å innse at det var en veldig anerkjent linje i utlandet, «politikerlinjen» liksom. Da begynte jeg å kjenne på litt indre press.

Det sier Marcus Eli Johansen (18), når han møter DN på Blindern, hvor han skal begynne å studere til høsten.

Johansen skulle egentlig til Manchester for å begynne på det tverrfaglige bachelorprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ). Studiet kalles for «statsministerskolen» i Storbritannia, med bakgrunn i listen over statsledere og topper i næringslivet og media som har tatt den utdannelsen.

Johansen var på omvisningstur på Universitetet i Manchester i begynnelsen av mars.

– Så kom korona da, sier han.

Skolen hans stengte ned noen dager etter han kom hjem, og planene om utenlandsstudier ble avlyst.

Tilfeldigvis hadde han kommet over nyheten om at Universitetet i Oslo (UiO) skulle lansere tilsvarende program til høsten.

Det er et av studiene med de tøffeste opptakskravene i år.

Man må ha minst 65,4 poeng for å komme inn på FPØ gjennom ordinær kvote. Søkere med førstegangsvitnemål, som er opptil 22 år gamle og har kun med poengene fra videregående skole, må ha minst 59,3 poeng.

Her er nåløyet trangest

Fredag kom tallene fra Samordna opptaks hovedopptak.

108.000 søkere har fått studieplass i år, 8000 flere enn i fjor. Det er rekordmange.

DN har tidligere omtalt at poenggrensene ved flere studier i år har gjort et byks. Det er igjen medisinstudiet ved UiO med oppstart på høsten som har høyest opptakskrav, og gjorde i år et hopp fra 68,5 til 69 poeng i ordinær kvote. For de med førstegangsvitnemål er poenggrensen 61,6 opp fra 60,7.

Nifu-forsker Astrid Marie Jorde Sandsør uttalte tidligere denne uken at karakterhoppet på medisinstudiet var det første tegnet på at koronaviruset har hatt konsekvenser får årets opptak.

For søkere med førstegangsvitnemål er det for andre år på rad Honours-programmet, studieretning realfag, ved UiO som har høyest poenggrense. Det har gjort et solid sprang fra 61,1 poeng i fjor, da studiet var helt nytt, til 62,7 poeng i år.

De 10 mest populære studiene, målt i antall førstevalgssøkere per studieplass

Søkervekst til humanistiske fag

Marcus Eli Johansen forteller at han ikke hadde forventet at et studie som FPØ skulle lanseres ved et norsk universitet.

– Når jeg leser om elitestudier og prestisjekulturen rundt dette studiet i Storbritannia, så er ikke det noe jeg assosierer med norske samfunnsidealer. Det var ikke noe jeg hadde forventet at skulle overføres så direkte til et norsk universitet. Samtidig er tverrfaglighet noe som man oppfordres til gjennom hele utdannelsesløpet, sier han.

Marcus Eli Johansen (18) fullførte videregående mens Norge var stengt ned. Han har vært permittert fra jobben som svømmetrener i Drammen frem til juni. – Det er en interessant opplevelse å få NAV-penger som 18-åring, sier han.
Marcus Eli Johansen (18) fullførte videregående mens Norge var stengt ned. Han har vært permittert fra jobben som svømmetrener i Drammen frem til juni. – Det er en interessant opplevelse å få NAV-penger som 18-åring, sier han. (Foto: Javad Parsa)

I år har det vært en stor økning i søkere til humanistiske fag. Det humanistiske fakultet ved UiO har hatt en søkervekst på 25,8 prosent sammenlignet med i fjor.

Det nye bachelorstudiet ble umiddelbart populært. 590 søkere hadde studiet, som kun har 25 studieplasser, som førstevalg. Dermed klatret det nye programmet umiddelbart til toppsjiktet målt i antall førstevalgsøkere per studieplass.

– Når jeg så søkertallene tenkte jeg oi, da var den sjansen borte. Når jeg fikk vite at jeg kom inn ble jeg veldig glad, men det var også et stort sjokk. Det har ikke helt sunket inn enda, sier Johansen.

Bekymret for høstsemesteret

– Det er klart det er flott at det er så stor interesse. Jeg er ikke overrasket over at det er interesse for studiet, men jeg er overrasket over at den var så veldig stor, det var i overkant. Det er tydelig at dette tilbudet imøtekommer et ønske fra studentene, sier filosofiprofessor Olav Gjelsvik som er i front med det nye FPØ-programmet.

Det har vært en lang kamp for å få på plass studiet i Norge. Første gang de søkte om å få etablert programmet ved UiO var tilbake i 2003.

– Det er en voksende interesse for akkurat den fagkombinasjonen og det er en motvekt til enfagsorienterte bachelorprogrammer. Jeg tenker det er viktig å kunne tilby dette i Norge, sier Gjelsvik.

Kullet som starter nå er det første til å ta den utdannelsen i Norge. De kommer til å få en annerledes start på studiet. Gjelsvik er bekymret for konsekvensene koronaviruset kan få, spesielt hvis det blir mye nettbasert undervisning til høsten.

– Det er et tydelig problem her og en stor utfordring, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.