Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har avdekket at flere norske universiteter og høyskoler samarbeider med aktører som ikke selv har rett til å tilby høyere utdanning.

Mange av disse samarbeidene kan være ulovlige.

– Samarbeid om utdanning er i utgangspunktet noe positivt, men vi ser svært alvorlig på avsløringene som har kommet frem i undersøkelsene våre av noen av samarbeidsavtalene. I enkelte av samarbeidene er høyskolene og universitetenes rolle begrenset til å skrive ut studiepoeng, mens den eksterne aktøren holder i alt fra undervisning til kvalitetssikring, sier tilsynsdirektør Øystein Lund.

Nå varsles det full gjennomgang og opprydding ved institusjonene.

Les også: Sminkeskole mister fagskolegodkjenning

Tre av fire innmeldte studier er problematiske

Nokut har sett nærmere på 220 studier med ulike samarbeidsavtaler. Hele 75 prosent av alle studiene som ble rapportert inn til Nokut er problematiske på ett eller flere punkter.

- Mange av disse studiene tilhører et knippe universiteter og høyskoler. Dermed er det særlig noen institusjoner som har et utbredt bruk av samarbeid som kan være på siden av lovverket. Disse ønsker vi å se nærmere på for å få noen avklaringer, og vi utelukker ikke at flere studier kan bli gjenstand for revidering, sier Lund.

Flere institusjoner blir kalt inn til Nokut i løpet av høsten.

Disse institusjonene kalles inn:

  • Høgskolen i Hedmark
  • Høgskolen i Molde
  • Høgskolen i Nord-Trøndelag
  • Høgskolen i Oslo og Akershus
  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold
  • Høgskolen i Østfold
  • Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU)

- Alvorlig

- Det er klart at det Nokut nå har avdekket er alvorlig. Vi har funnet indikasjon på kvalitetssvikt i samarbeidsstudier ved en rekke universiteter og høyskoler, og det er bakgrunnen for at vi nå reviderer og følger opp disse studiene. Selv om samarbeid i utgangspunktet er positivt, er det grunnleggende at alle utdanningene må følge de lovpålagte kravene, sier Lund til DN.no.

Foreløpig får dette ingen konsekvenser for studentene, da studiene fremdeles er godkjente.

- Dersom samarbeidsstudiene ikke skulle bli reakkrediterte, forventer NOKUT uansett at institusjonene legger til rette for at studentene skal kunne fullføre studiene sine på annen måte. Det er viktig at studentene ikke skal bli skadelidende, sier Lund.

Blant studiene som skal revideres er:

  • Universitetet i Nordland og samarbeidet med Bodin fagskole om bachelorgradsstudium i nautikk, maritim økonomi og ledelse.
  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold og samarbeidet med NKI Nettstudier om bachelorgradsstudium i økonomi og ledelse.
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og samarbeidet med Senter for eiendomsfag om erfaringsbasert mastergradsstudium i eiendomsutvikling.

I tillegg skal NOKUT revidere åtte mindre studier som tilbys ved Høgskolen i Østfold i samarbeid med Norsk eiendomsakademi.

 

Følg DN Talent på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.