Første gang publisert 17.mai 2019. Oppdatert 19.11.2019.

Mai og juni, november og desember er høysesong for eksamen for landets studenter. DN har derfor samlet noen tips og triks for god studieteknikk og forberedelse til den store dagen.

Pomodoro-teknikken

Har du god tid på å øve er det lett å utsette lesingen, eller studere ineffektivt.

«Pomodoro» betyr tomat på italiensk, og studieteknikken er oppkalt etter den velkjente tomatformede kjøkkenklokken. Teknikken går ut på å bruke klokken i leseintervaller, der du jobber fokusert i 25 minutter og deretter tar fem minutter pause. Tiden på intervallene, eller «pomodoroene», kan variere etter hva som passer for deg. Det viktigste er å ikke bryte mønsteret du har bestemt deg for.

Gjenta intervallene til du har gjort det du skal. Husk å sette mobilen i flymodus i pausene, så du ikke stresser hjernen med skjerm eller sosiale medier.

Spacing-effekten

Istedenfor å fokusere på et tema av gangen, handler «spacing effekten» om å lese på minst tre temaer om dagen.

Ifølge Olav Schewe, som har skrevet boken «Superstudent», tvinger dette hjernen til å jobbe hardere, og gjør at du husker bedre og forstår temaene i en større sammenheng. Fordel temaene utover dagene, og legg en leseplan. Temaene du anser som de vanskeligste bør få mer tid i studieplanen enn andre.

DN har tidligere snakket med 22 år gamle Elisabeth Holien, som leste til en eksamen på fire dager som resulterte i en A. Les hennes eksamenstips her.

Husk å ta gode pauser

Smarte pauser kan hjelpe deg å absorbere pensum på en effektiv måte.

Inkubasjonsfasen, som også kalles den «ubevisste modningsfasen», er når du opplever å få en annen forståelse av pensum når du gjør noe helt annet enn å sitte over skolebøkene, som resultat av at pauser har gitt hjernen tid til å ta læringen innover seg.

Bruker du pomodoroteknikken anbefales det med en lengre pause hver andre time. Det beste er da ifølge MentorNorge å gjøre noe helt annet, som å gå en tur eller høre på musikk.

Snakk med andre

Å kontakte en person som kan mye om faget eller temaet kan hjelpe deg til mer innsikt. Å involvere en lærer, mentor eller en annen ekspert kan derfor være til stor nytte.

I tillegg kan kollokviegrupper, eller å snakke om pensum med studiekamerater, gi deg ny innsikt og belyse poenger du kanskje ikke har reflektert over selv.

Heng opp lapper

Ved å henge opp post-it-lapper på baderomsspeilet, kjøleskapsdøren, eller andre steder ofte fester blikket hjemme, kan du trigge den underbevisste hukommelsen.

Jo oftere du blir påminnet begreper eller teorier du har vanskelig for å huske, jo fortere fester det seg.

Huskeregler og reiserute

Dette kan være effektivt hvis det er deler av pensum du sliter med å huske.

Skal du lære fargene på regnbuen kan du sette initialene sammen til «roggbif», eller du kan lage egne setninger. Desto rarere setningene er, jo lettere kan de være å huske.

Skal du huske en større mengde, som en tidslinje med hendelser, er et triks å knytte dette til en fast reiserute, som veien til butikken.

Ved å knytte historiske hendelser til punkter på veien kan dette skape bilder og assosiasjoner som gjør pensum lettere å huske.

Vær uthvilt

Dagen før eksamen kan det være lurt å ikke lese full dag, men heller gi hodet pause fra for mye nytt pensum. Gå en tur, vær med venner eller gå på kino, gjør alt klart og legg deg tidlig nok til å få nok søvn til eksamensdagen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.