Da Apples nåværende konsernsjef Tim Cook ble hentet inn av grunnlegger Steve Jobs på slutten av 1990-tallet, var noe av det første han gjorde å legge ned Apples egne fabrikker. Han så mot Asia. Foxconn (Hon Hai Precision Industry) fikk jobben og hadde i 2021 1,3 millioner ansatte.

Foxconn produserer ikke bare Apples Iphone-modeller. Sony og Microsofts spillkonsoller, Amazons lesebrett og datamaskiner fra Dell, HP, Lenovo og Acer er blant produktene som produseres ved selskapets fabrikker som inntil nylig i hovedsak har vært i Kina.

Hårete ambisjoner

Nå starter selskapet masseproduksjon av elektriske biler ved fabrikker i Taiwan, Thailand og den amerikanske delstaten Ohio. De første bilmodellene ble vist frem under den årlige teknologikonferansen på tirsdag.

Foxconn har kapret mellom 40 og 45 prosent av det globale markedet for elektronisk kontraktsproduksjon av blant smarttelefoner og datamaskiner.

– Forhåpentlig kan vi oppnå det samme her som vi har gjort i it-bransjen, sa konsernsjef Young Liu til journalister.

Målet er å ta en markedsandel på fem prosent innen 2025. Deretter skal ekspansjonen skyte fart.

– Slik det ser an nå virker det som at vi kan nå dette målet. Vi har utviklet fem ulike modeller de siste 24 månedene for å vise eksisterende og fremtidige kunder at vi kan utvikle og bygge elbiler som både ser bra ut og som er sikre, sa Liu.

På lengre sikt er målet at nesten halvparten av alle elektriske biler som selges i verden skal produseres av Foxconn.

Bil med Embret: Kias mest vanvittige bil, noensinne
EV6 GT er toppmodellen av Kias nye elbil, og byr på voldsomme krefter.
02:07
Publisert:

Taiwanske elbilprodusenten Yulon er den første større kunden og masseproduksjonen er i gang. Amerikanske Lordstown Motors skal få pickuper produsert av Foxconn.

– Foxconn skal ikke selge egne modeller. Jeg håper at vi en dag kan bygge Tesla-biler for Tesla, sa Liu.

– Slik vi gjør det

Foxconn har satt sammen en global allianse med underleverandører – tilsvarende som hva som er gjort med elektronikksektoren. MIH Consortium skal være et åpent økosystem som skal utvikle standarder på design og utvikling, som skal tilrettelegge for økt samarbeid.

– Vår erfaring og ekspertise på å administrere kompliserte forsyningskjeder gir oss en fordel i å utvikle nye modeller raskere enn konkurrentene. Forsyningskjedene har alltid vært dna-et for Foxconn. Vi har tilstedeværelse i 24 land. Dette gir oss et enormt fortrinn, sa Liu

Konsortiet har rundt 2500 medlemmer – alt fra høyteknologiselskaper som Arm og Microsoft til plastprodusenter, batteriselskaper og råvareleverandører.

– Da vi først annonserte planer om å bygge elbiler i 2020 stilte mange spørsmål om Foxconn kunne bygge biler. Vi utviklet tre modeller på ett år. Nå har vi fem. Dette er slik vi gjør det, sa Liu.

Han sa at strategiene ikke er blitt påvirket av hverken pandemien eller utfordringene fra krigen i Europa.

Unik forretningsmulighet

Salget av smarttelefoner falt med ni prosent i tredje kvartal, ifølge analyseselskapet Canalys. Apple var det eneste av de fem største selskapene som klarte å øke markedsandelen – med tre prosentpoeng, til en markedsandel på 18 prosent.

Foxconn er i ferd med å bli mindre avhengig av produksjon i Kina. Apples siste Iphone-modeller, som ble lansert i september, produseres også ved indiske fabrikker og det er allerede startet eksport fra India.

Foxconns omsetning økte med 13,6 prosent i årets ni første måneder sammenlignet med i fjor til 4700 milliarder taiwanske dollar (1550 milliarder kroner).

– Dette er en forretningsmulighet som oppstår en gang hvert hundre år, sa Foxconn-sjefen om mulighetene i elbilmarkedet og hvordan dette kan bety på enorme muligheter for den taiwanske økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.