– I forbindelse med brexit er det en fare for at Storbritannia går ut av EUs utdannelsesprogram Erasmus+. Vi oppfordrer nå til å styrke samarbeidsaktiviteter med andre land, sier direktør Harald Nybølet i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdannelse (Diku).

Harald Nybølet, direktør i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdannelse.
Harald Nybølet, direktør i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdannelse. (Foto: Diku)

Han sier Storbritannia i dag er det klare førstevalget for norske institusjoner i alle sektorer når det gjelder å sende elever, lærlinger, studenter og ansatte i utdannelsessektoren ut i Europa.

Diku trekker frem det store omfanget av samarbeid mellom norske og britiske organisasjoner på utdannelsesfeltet, og slår fast at Storbritannia er en meget viktig partner. Høy kvalitet på universiteter og høyskoler i Storbritannia, og lav språkbarriere, gjør ifølge Diku samarbeid attraktivt og enkelt.

Det europeiske Erasmus-programmet ble etablert i 1987 for utveksling på universitetsnivå. Programmet ble i 2014 erstattet med Erasmus+, som omfatter hele utdannelsesløpet fra barnehage til voksenopplæring. Nå får alt fra lærlinger og elever, til lærere, forelesere, forskere og administrativt ansatte innen utdannelse mulighet til å reise gjennom Erasmus+.

Hardt brudd er sannsynlig

Storbritannia går etter planen ut av EU 29. mars i år. Tirsdag neste uke skal parlamentet i London stemme over statsminister Theresa Mays fremforhandlede avtale med EU, og per nå tyder alt på at denne planen blir nedstemt.

Brussel har gitt klar beskjed om at den fremforhandlede planen er endelig, og at det ikke er rom for reforhandlinger.

Det betyr at sannsynligheten nå er stor for en «hard brexit», altså at britene forlater EU uten noen som helst form for avtale, heller ikke innen forskning og utdannelse.

Søknadsfrister før brexit

Allerede i starten av februar begynner de første søknadsfristene til Erasmus-studier å utløpe, for studenter ved universiteter og høyskoler.

Usikkerheten rundt brexit gjør at Diku oppfordrer studenter og andre til å tenke seg godt om, og vurdere andre steder enn Storbritannia hvis det er mulig.

Association of Norwegian Students Abroad (Ansa), organisasjonen for norske studenter i utlandet, mener dette er et fornuftig råd.

– Ettersom det per dags dato er såpass mye usikkerhet rundt brexit, oppfordrer Ansa fremtidige Erasmus-studenter til å følge Dikus råd, sier Hanna Flood, president i Ansa.

Hanna Flood, president i studentenes utenlandsorganisasjon Ansa.
Hanna Flood, president i studentenes utenlandsorganisasjon Ansa.

Ifølge Ansa er 15. januar søknadsfristen for bachelorstudier i Storbritannia, men denne fristen kan være fleksibel.

Erasmus-programmene har aldri vært så populære som nå, og rekordmange norske studenter reiser ut i Europa. Typisk lengde på oppholdet er ett eller to semestre.

Tyskland er tradisjonelt det mest populære landet for norske studenter, fulgt av Storbritannia, foran Frankrike og Spania.

Vil ramme norsk utdannelse

Diku-direktør Nybølet mener det er meget beklagelig hvis Storbritannia nå forsvinner ut av Erasmus+, og at dette også vil ramme Norge.

– Storbritannia er en svært viktig partner for norsk utdannelsessektor, og samarbeidet med landet gjennom Erasmus+ bidrar til å løfte kvaliteten på norsk utdannelse.

I tillegg til utveksling trekker han frem at Erasmus+ også omfatter prosjekter innenfor alle utdannelsesnivå mellom europeiske partnere

Nybølet sier at det ved en «hard brexit» blir bråstopp fra og med 29. mars 2019, men at en avtale mellom Storbritannia og EU likevel vil kunne sikre deltagelse ut programperioden, altså ut 2020. Etter det er det helt i det blå, og opp til nye forhandlinger.

– Svært mange studenter oppholder seg eller planlegger et studieopphold i Storbritannia i 2019. Det er ikke sikkert at det blir mulig å reise til Storbritannia høsten 2019. I sin ytterste konsekvens kan brexit få følger også for de studentene som oppholder seg der våren 2019, men dette er lite sannsynlig, sier Nybølet.

Han understreker at Diku følger situasjonen nøye, og gjør alt de kan for at dette i så liten grad som mulig skal ramme enkeltstudenter og samarbeidsprosjekter.

– Utfordringene må i hovedsak løses på europeisk nivå. Dette er ikke særnorske problemer, og heller ikke noe vi kan løse på egen hånd. Generelt regner vi med at påbegynte prosjekter vil kunne fortsette, siden britiske myndigheter har garantert for fortsatt finansiering av britiske partnere i prosjektene, sier statssekretær Rebekka Borsch i Kunnskapsdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: