Norske studenter vil i det kommende studieåret få i sitt 11.018 kroner i basisstøtte fra Lånekassen per måned. Ifølge utregninger gjort av Norsk Studentorganisasjon (NSO) er dette 5084 kroner for lite til at man kan studere på heltid og ikke jobbe. Med en presset studentøkonomi er det viktig å spare penger der man kan.

– Man kan få studentrabatt på svært mye, også tannleger og frisører, men ofte må man spørre siden ikke alle reklamerer med at de har studentrabatt, sier Marte Øien, leder for NSO.

Marte Øien, leder Norsk Studentorganisasjon.
Marte Øien, leder Norsk Studentorganisasjon. (Foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold)

De fleste kjenner til at studenter får rabatt på kollektivtransport, både lokalt og med tog. Flere flyselskaper tilbyr også studentbilletter til lavere pris.

De fleste treningssentre har egne studentpriser, i tillegg har mange studiesteder egne fasiliteter for trening og studentidrett som er rimeligere enn de kommersielle sentrene.

Øien anbefaler også å sjekke vilkårene for strøm, bredbånd og mobilabonnement.

– De som ikke har strøm og bredbånd inkludert i husleien bør sjekke dette nøye. Her er det mye å spare på å sammenligne selskapenes priser. Det samme gjelder naturligvis mobilabonnement, sier Øien.

Del på kostnadene

Strømmetjenester er noe mange har gjort seg nærmest avhengig av. Her er det ofte ikke egne studentabonnement, til gjengjeld finnes familieabonnement.

– Å spleise på film- og musikkstrømming med venner, familie eller i et kollektiv kan spare deg for mye hver måned. Flere av disse tjenestene har mulighet for å opprette egne profiler for flere brukere også, så man ikke trenger å dele spillelister og favoritter med de andre, sier Øien.

Brukt og stort

Man kan finne mye bra og billig ved å handle brukt, enten man leter på bruktmarkedet eller går på loppemarked, mener NSO.

– Enkelte gjenbruksstasjoner gir ofte mulighet til å hente ting gratis også. For klær kjenner jeg flere som bruker Tise til å kjøpe og selge klær, sier Øien.

En fryser kan være et av de beste tipsene til å spare penger på mat.

– Har man en fryser kan man utnytte tilbud på dyrere ting man liker. Å planlegge en ukemeny og ha et matbudsjett hjelper også til å unngå at man kjøper mer enn man trenger. Har man noen å spise sammen med blir det også billigere, sier Øien.

Sjekk kuponger

Studentsamskipnadene har ofte ordnet lokale rabattavtaler for studenter, men også nettsteder som Studentkortet, Studenttorget og Studentpakken samler kupongrabatter for alt mellom himmel og jord.

Klær og mote, reise og hotell, kosttilskudd og treningsutstyr og møbler er bransjer som ofte gir gode rabatter til studenter, men som nevnt må man ofte oppsøke rabatten selv.

Lite rabatt på elektronikk

De bransjene som gir minst rabatt er de mest prispressede, som elektronikk, men akkurat rundt studiestart er det mulig å finne gode tilbud også her. Noen produkter er også så populære at de aldri er på tilbud, som smarttelefoner og vinterjakker.

– Det er mye å spare på å sjekke prisene mange steder, spesielt for ryggsekker og pc-er, for i disse kategoriene er prisene ofte på årets laveste nivå rundt skolestart. Er man for eksempel ute etter en eldre Macbook er august statistisk sett den beste tiden å handle på, sier Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt.no.

Ett av hans tips er å sette opp prisvarsel på dyre ting man ønsker seg, så man kan slå til når et tilbud kommer.

– Prisene kan variere fra dag til dag, så man må både ha is i magen og være klare til å slå til når prisen er mest gunstig, sier Vittersø.

Unngå finansiering

Skal man handle billig er det fornuftig å unngå utsatt betaling eller delbetaling. Unntaket er dersom man vet at man har hele beløpet ved første forfall og det ikke er renter eller gebyrer knyttet til utsettelsen.

Rentenivået på slike finansieringsløsninger er ofte så høyt at rabatten fordufter om man ikke betaler ved første forfall.

Finanstilsynet anbefaler også at man før man slår til på et studenttilbud at selgeren faktisk er konkurransedyktig på pris og at ikke varen er enda billigere et annet sted. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.