11.000 personer har søkt om studieplass ved Handelshøyskolen BI fra høsten. Det er på nivå med rekordåret 2013.

– I hovedsak er vi godt fornøyde med å ligge på samme nivå som sist. Vi skal ha et opptak på 4400 studenter til slutt. Disse søkertallene er et godt utgangspunkt for å få til det, sier rektor Tom Colbjørnsen.

Ifjor økte imidlertid antallet søkere med nesten 30 prosent. I år har det flatet ut. Colbjørnsen oppgir tre grunner til at økonomistudienes popularitet ikke har fortsatt veksten.

Konkurranse fra studier og skoler
– Det har vært et sterkt fokus på at flere bør søke seg til utdannelse innenfor realfag, teknologi og helsefag. Konkurransen innenfor økonomisk-administrative fag er også tøff. Det har jo vært et diskusjonstema om tilbudet er for stort. Det er de to hovedgrunnene til at vi ikke satt oss noe høyere mål i år enn å gjenta fjoråret, sier Colbjørnsen.

BI-rektor Tom Colbjørnsen
BI-rektor Tom Colbjørnsen (Foto: Ida von Hanno Bast)
Den tredje forklaringen Colbjørnsen har, er at BIs nye, elektroniske opptaktssystem luker bort useriøse utenlandske søkere.

– Det har vært en betydelig reduksjon i søkere på bachelor, særlig fra afrikanske land og Pakistan. Men erfaringen med søkerne ifjor var at få begynte da det kom til stykket. I det nye systemet blir de med én gang gjort oppmerksomme på at de må gjennomføre diverse språktester og betale for å gå her, sier han.

650 færre bachelorsøkere
Økt konkurranse, realfagskampanjer og færre utenlandske søkere har særlig gått ut over de treårige studiene. Det er 650 færre søkere til bachelorprogrammene på BI i år sammenlignet med samme tid ifjor.

Til gjengjeld er det over 500 flere søkere til masterprogrammene. Også dette skyldes i stor grad internasjonale studenter.

– Her har vi fått en økning i søkere fra land som USA, Tyskland og Sverige. Og ikke minst ser vi at Vietnam er veldig offensive, antallet søkere herfra her økt fra 46 i fjor til 102 i år, sier rektoren.

Den private handelshøyskolen har løpende opptak. Colbjørnsen understreker derfor at tallene er foreløpige, men at søkertallet på dette tidspunktet pleier å være en tydelig indikator på hvordan det vil se ut til slutt.

Resten av årets søkertall til høyere utdannelse offentliggjøres fredag formiddag. Da legger Samordna opptak frem søkertallene til 43 høyskoler og universiteter. Les mer om studietrendene på DN.no fredag.

Her finner du listen over de mest populære studiene i 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.