Han har vært trainee for RS Platou i Sør-Afrika, fullført en bachelor ved Frankrikes prestisjeuniversitet Sciences Po og startet på master ved samme skole. Ved siden av er han engasjert i et par studentorganisasjoner. Ja, også er han 21 år.

– Jeg har nesten ikke sovet de siste nettene, sier Mathias Nikolai Øvreås Wille fra Oslo.

– Er du et supermenneske?

– Jeg presser meg til jeg nesten tipper over, men tar igjen søvn og krefter når det nesten går «gæren’t». En periode sov jeg i gjennomsnitt 4–5 timer hver natt i tre uker, sier han, uten å svare ja eller nei på spørsmålet.

Wille går på Paris Institute of Political Science, bedre kjent som Sciences Po. Her har store navn som François Hollande (Frankrikes president), Jean-Cyril Spinetta (sjef i Air France-KLM Group) og motedesigner Christian Dior gått. Og vår egen Jonas Gahr Støre.

De vet alle hva Wille nå går gjennom. Han har 20 timer obligatorisk undervisning i uken, og jobber dobbelt så mye med skole utenom.

– Jeg tipper jeg jobber med skole 60 timer i snitt i uken, 70 når det står på, sier han.

Får aldri toppkarakter

I Norge kan de aller fleste masterstudenter velge å bare møte opp på eksamen. Den ferske Eurostudent-undersøkelsen viser dessuten at nordmenn bruker minst tid på studier av de nordiske landene, i gjennomsnitt 32 timer i uken.

Stadig flere nordmenn kommer inn på Institute of Political Science, I skoleåret 2013/2014 gikk 31 norske studenter ved prestisjeuniversitetet, mot åtte studenter i skoleåret 2009/2010.

Wille har allerede tatt en bachelor i statsvitenskap, med fordypning i økonomi og Afrika, og har nå startet på master i finans og strategi, med fordypning i energi og Afrika. Han peker på flere kulturforskjeller mellom Frankrike og Norge når det gjelder skolesystemet.

– I Norge skal man løfte alle elevene, det eksisterer ikke her. Professorene her, særlig de utenfra, er flinke til å minne oss på at vi skal være en elite.

– Da skjærer det litt i ørene mine, sier han.

Men Wille synes det er deilig også – at man aldri er flink nok. For han kan så å si aldri oppnå toppkarakter – som i Frankrike er 20 av 20.

– Har du fått toppkarakter?

– På en gloseprøve. Og 19 på et foredrag. Det måtte feires.

«Meningen din er lite verdt»

Allikevel er det ifølge Wille mindre karakterfokus her enn han opplevde i Norge. Det er kontinuerlig skippertak, men få spisse albuer.

– Her er man mer opptatt av evnen til å ta inn informasjon og presentere denne på nye måter, enn å komme med egne ideer. Direktøren for bachelorprogrammet sa en gang at «din mening som bachelorstudent ikke har noe å si». På master kan du kanskje prøve deg. Jeg vet ikke hvordan det er på norske universitet, men på videregående var min mening mye mer verdt. Her må man alltid bygge meningen på noe man har lært, ikke bare komme med noe fra eget hode, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.