Kari Anne Kamlund (22) var én av 26 studentene i første kullet på sivilingeniørstudiet Havbruk og sjømat ved Universitetet i Bergen (UiB), som ble utviklet i samarbeid med næringslivet.

I fjor kjempet hun med 193 andre søkere, i år skal 216 kandidater knive om studieplass her.

– Jeg synes det er veldig bra og kan absolutt anbefale det, sier hun etter snart et år på skolebenken.

Antallet som har fiske- og havbruksstudier som førstevalg har økt kraftig de siste årene. Og tendensen fortsetter, viser ferske tall fra Samordna opptak.

Til flere av fiskestudiene er pågangen tredoblet siden 2013.

Ved Universitetet i Tromsø har søkermassen til studiet Fiskeri- og havbruksvitenskap vokst fra 67 førstevalgssøkere i 2013 til 221 i 2017. Det tilsvarer en økning på 230 prosent.

Studiet Havbruksdrift og ledelse ved Nord universitet i Bodø har i år 131 førstegangssøkere mot 37 i 2013, en oppgang i søkermassen på 254 prosent siden 2013.

Økningen skyldes blant annet at potensialet i havbruksnæringen er blitt bedre kjent blant ungdommen, tror direktør Nina Ellingsen Høiskar ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur på Nord universitet.

Får jobb «for tidlig»

– Tidligere var det i hovedsak kandidater med bakgrunn fra havbruksnæringen eller som kom fra steder hvor det ble drevet oppdrett som søkte. I dag ser vi at studiet i langt større grad tiltrekker seg ungdommer som ikke har bakgrunn fra havbruk, og gjerne ungdommer fra byer, sier Høiskar.

Hun tror studiet deres er kjent for å være næringsrettet og forklarer at såpass mange får jobb etter praksisutplassering hos bedrifter i siste semesteret, at det skaper utfordringer for universitetet.

– En utfordring for oss som utdannelsesinstitusjon er at studentene gjerne får jobb før fullført studium. Vi ønsker at studentene skal fullføre graden sin. Her har næringen et ansvar for å bidra, sier hun og presiserer at oppfordringen ikke må tolkes som kritikk av bedriftene.

Høiskar tror tendensen er et symptom på at kandidatene er attraktive i arbeidsmarkedet.

– Det er kjempebra at mange får seg jobb, understreker hun.

«Får det gøy»

Fiskestudent Kari Anne Kamlund (22) sier studenter som tar fatt på fiske- og havstudier til høsten har en spennende tid i vente.

I løpet av sitt første år ved UiB har hun vært gjennom mye biologi og lab-virksomhet. Så langt har studiet vært lærerikt, men er også krevende, mener Kamlund.

– Jeg tror de nye som begynner til høsten vil få det gøy og trives godt. Men de må være forberedt på å jobbe mye, smiler hun.(Vilkår)

Sjekk den rosa brannbilen
Hurums ordfører Monica Vee Bratlie og Anne Lise Ryel i Kreftforeningen presenterer den nye, rosa brannbilen som Hurum brannvesen har gått til anskaffelse av. Brannbilen skal synliggjøre den økte kreftfaren som følger med å jobbe som brannmann.
00:44
Publisert: