– Annerledesåret 2020 fortsetter å sette rekorder, men i denne sammenhengen er det med positivt fortegn. Nå kan over hundre tusen glede seg over å skulle ta steget inn i studielivet, kanskje for aller første gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Fredag kom tallene fra Samordna opptaks hovedopptak. De viser at det er rekordmange 108.000 som har fått tilbud om studieplass, en økning på 8000 fra i fjor.

Det er 3191 flere 19-åringer som får tilbud om studieplass i år enn i fjor.

Medisin, nanoteknologi og honours-programmet i realfag er blant studiene med høyest poenggrense og de har alle blitt vanskeligere å komme inn på i år, viser årets tall.

Kraftig hopp på NHH

Også på mange andre studier har poenggrensen gjort et kraftig byks i år etter at rekordmange søkte seg til høyere utdannelse.

NHH-rektor Øystein Thøgersen
NHH-rektor Øystein Thøgersen (Foto: Silje Katrine Robinson)

Til tross for at det er hundre flere studieplasser ved Norges Handelshøyskole (NHH) til høsten enn tidligere, øker karakterkravet til siviløkonomutdannelsen som er det studiet flest hadde øverst på ønskelisten i år.

Søkere med førstegangsvitnemål må i år ha 54,6 for å komme inn på NHH, mens i fjor var poenggrensen 52,7. Årets krav ligger langt over det som har vært vanlig de siste årene, og NHH har aldri hatt et så kraftig hopp i poenggrensen.

Kullet med 570 nye studenter har aldri vært større.

– Det er ingen tvil om at det er en spesielt hard konkurranse om plassene i år, av flere grunner. Interessen for økonomifag generelt har økt, og når NHH-studiet rangeres som landets beste, får vi svært mange av de faglig sterkeste søkerne, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under tabellene.

Påfyll er populært

Informasjonsteknologi (ikt) er blant studiene som øker mye: Mer enn 18 prosent har fått tilbud om studieplass, og kvinneandelen øker. I tillegg øker historie-, økonomisk-administrative-, medie- og samfunnsfag.

Årsstudier og masterutdannelser er også svært populære.

– Koronakrisen kan nok forklare en del av økningen i antallet søkere. Når plutselig mange flere vil studere er det ofte et uttrykk for færre muligheter på arbeidsmarkedet. Isolert sett er selvfølgelig ikke det et godt tegn. Men det viser to ting jeg mener vi bør være glade for. Mange ser verdien av utdannelse og mange bruker tiden utenfor arbeidslivet til å fylle på med kompetanse, sier Asheim.

Det har vært en nedgang i antall førstevalgssøkere i reiselivsfag, lærerutdannelse og juridiske fag.

NSO er bekymret for studiekvaliteten

Leder i Norsk Studentorganisasjon Andreas Trohjell er bekymret for at mange av de nye studentene ikke får den studiekvaliteten de har krav på til høsten. Han peker spesielt på at all undervisning har foregått digital som følge av koronakrisen.

– At all undervisning og oppfølging ble gjort digitalt var en nødløsning, og må ikke bli en hvilepute. Når studiene starter opp igjen forventer vi at studentene blir møtt med oppfølging og undervisning som ikke lengre en nødløsning. Studiestarten må preges av at direkte kontakt og fellesskap er avgjørende for studentenes prestasjoner i studiene, sier Trohjell i en pressemelding.

Han frykter at dersom undervisningskvaliteten faller, faller flere studenter fra. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.