DN har tidligere skrevet om utdannelsene som kan gi jobb i fremtiden

Ekspertene er klare på at du bør velge med både hodet og hjertet når du skal bestemme deg for hva du skal bli når du blir stor.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (38) har følgende råd til unge som står overfor studie- og yrkesvalg i dag:

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) planla i utgangspunktet en yrkeskarriere som journalist.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) planla i utgangspunktet en yrkeskarriere som journalist. (Foto: Gunnar Lier)

– Du kan ikke holde på med noe du ikke trives med hele livet, så du bør velge noe som du synes er interessant eller gøy. Samtidig bør du undersøke hva markedet har behov for. Står du mellom det å bli filmregissør eller lærer, så bør du kanskje vurdere det siste. Det er begrenset hvor mange som kan bli filmregissør, sier han.

Selv hadde statsråden, som fullførte en mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo i 2008, planlagt å bli noe annet enn politiker.

– Jeg hadde faktisk tenkt å bli journalist. På den tiden jobbet jeg i lokalavisen hjemme i Porsgrunn. En kollega der anbefalte meg å lære meg et fag, å spesialisere meg i noe. Derfor begynte jeg å studere statsvitenskap, men planen var jobbe som journalist, forklarer Røe Isaksen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det bør utvikles flere studieløp på tvers av etablerte «båser». 
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det bør utvikles flere studieløp på tvers av etablerte «båser».  (Foto: Øyvind Elvsborg)

Dynamisk utdannelse

Denne uken ble NTNUs nye Fakultet for økonomi åpnet i Trondheim. Hit kom blant annet finansminister Siv Jensen (Frp) og Telenor-sjef Sigve Brekke for å delta.

Under en paneldebatt fikk de spørsmål fra DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim om hva de tror man vil trenge av fremtidens økonomer.

Debatten ble streamet på DN.no: Se opptak av sendingen (debatten begynner 1 time og 13 minutter ut i sendingen)

– Jeg hadde et møte med rektor før denne åpningen. Da snakket vi om hvordan man kan finne nye synergier gjennom å krysse flere utdannelsesløp, svarte Jensen. 

Hun mener utdannelse ikke nødvendigvis må være så inndelt i båser. I stedet bør vi begynne å se på tvers av fagområdene til ingeniører, økonomer og helsearbeidere, mente Jensen.

 – Det er noe av den kompetansen norsk næringsliv og også offentlig sektor kommer til å etterspørre i fremtiden, mye mer dynamisk utdannet arbeidskraft som kan litt mer enn kun det spesialiserte fagfeltet, sa finansministeren.

Hun peker på at tendensen allerede er synlig innenfor helseteknologi, hvor man blant annet finner anvendt teknologi fra petroleumsnæringen nyttig.

Telenor-sjef Sigve Brekke tror to ting blir viktige for fremtidens økonomer.
Telenor-sjef Sigve Brekke tror to ting blir viktige for fremtidens økonomer. (Foto: Elin Høyland)

Bærekraft og digitalisering

Telenor-sjef Sigve Brekke er enig. Han peker i tillegg på to andre områder han mener blir viktigere i fremtiden.

– Det ene er bærekraftig utvikling. Her ligger det store muligheter som vi bare så vidt har begynt å utforske. Vi trenger økonomer som forstår verdien av bærekraftig utvikling – ikke bare ut fra et rent miljøvernperspektiv, men også fra et økonomisk effektiviserings-perspektiv, sier Brekke.

Telenorsjefen tror også det blir viktigere med økonomer som kan digital økonomi. 

– Digital økonomi er annerledes. Forretningsmodellene der er annerledes enn de modellene og måtene å tenke på som vi kjenner i dag, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vi forstår fremtiden, og dere har erfaringen. Sammen kan vi skape selskaper med trippel bunnlinje.
Elin Nørve, Gründer av lederutviklingsprogrammet Future Leaders, til NHO-konferansen.
01:44
Publisert:
Han selger alt fra 40 år gamle originale Nike joggesko til porselenshunder og årgangstermoser
88 år gamle Bjørn Nergaard har jobbet i 70 år, og vil ikke pensjonere seg så lenge beina og hodet virker. – Det er livet mitt å få lov å gå her, sier han.
03:18
Publisert: