Eksamensangst og redsel for muntlige fremlegg er dobbelt så utbredt blant kvinner som menn, og den synker først etter lang studieansiennitet.

Omfanget av problemet er dessuten økende, ifølge Studentenes helse og trivselsundersøkelse (Shot).

– Det er ikke underlig at forekomsten av eksamensangst øker nå som også omfanget av psykiske symptomplager øker, sier Rune Olsen, psykologspesialist og prosjektleder for Shot-undersøkelsen.

Der kommer det nemlig også frem at hver femte student har alvorlige psykiske symptomplager. For kvinnelige

studenter er forekomsten også her dobbelt så stor som hos mannlige.

Fosterstilling før eksamen

– Jeg har ligget i fosterstilling og grått, og lurt på om jeg skal droppe eksamen, sier HiOA-student Sandra Yeomans.
– Jeg har ligget i fosterstilling og grått, og lurt på om jeg skal droppe eksamen, sier HiOA-student Sandra Yeomans. (Foto: Gunnar Blöndal)
– Jeg har ligget i fosterstilling og grått og lurt på om jeg skal droppe eksamen, sier Sandra Yeomans.

Hun forteller om tiden da hun tok opp fag som privatist.

– Jeg hadde så høye forventninger til meg selv og var redd for ikke å innfri dem. Det handler vel om at jeg ikke har lyst til å være gjennomsnittlig, sier hun.

Yeomans forsøker å forklare hva som skjer under det hun kaller et «panikkanfall».

– Du begynner å tvile på metodene du har brukt og lure på om alt du har gjort er feil.

Nå går Yeomans andre året på bachelor i administrasjon og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Selv om eksamensangsten har dempet seg, merker hun når den oppstår.

– Jeg har kollokvium med fem andre jenter, og vi er flinke til å psyke hverandre ned. Jeg blir mer nervøs av det, sier hun.

– Hva kan man gjøre for å dempe angsten?

– Studiet mitt tilbyr oppsummeringsforedrag, og du kan teste hvordan du ligger an, så det hjelper. Jeg har ikke hatt panikkanfall siden jeg begynte på HiOA, sier hun.

Christoffer Storm Tiller Alsvik (24) går bachelor i sosialt arbeid ved samme høyskole. Han sier han ikke får angst, men blir «spent» før og under eksamen.

– Vi er nok alltid litt nervøse, vi gutter også, men det ligger jo mye verdighet i å beholde roen. Mye av det handler nok om å tøffe seg litt for hverandre. Det kan hende jenter føler et større press til å lykkes, sier han.

Han mener det også handler mye om eksamensform, og begge er enig om at hjemmeeksamen er minst angstfremkallende.

Kjønnsforskjeller

Leder for SiO Helse ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Kari Jussie Lønning, har sett hvordan studentene reagerer forskjellig før og under eksamen.

– Noen tror nesten de skal dø, det er en udimensjonert følelse av frykt. De blir svimle og fysisk dårlige.

Lønning har noen råd til studenter med eksamensangst.

– Prøv å stoppe opp, puste rolig. Hvis mulig, hopp opp og ned noen ganger ganger for å bryte spenninger i kroppen. Du har mulighet til å ta kontroll. Det er helt normalt å grue seg til eksamen, det betyr bare at du skjønner at det er viktig.

– Kvinner har en høyere tendens til å bekymre seg og gruble over mulige scenarioer av utfall, som regel negative, enn hva menn har, sier Oddgeir Friborg, psykologiprofessor ved Universitetet i Tromsø. Han påpeker at kjønnsforskjellene ikke nødvendigvis er negative.

– Kanskje snarere tvert imot, siden kvinner generelt gjør det bedre enn menn i skolegang. Det fungerer muligens som en ekstra drivkraft, sier han.

Friborg peker på ulike årsaker til eksamensangst.

– Dersom drivkraften er perfeksjonisme, altså urimelig høye krav til seg selv, kan det virke mer negativt ved at det forstyrrer selve arbeids- og læringsprosessen, sier han.

– Dersom prestasjonsangsten derimot gjelder bekymringer om gode nok læringsstrategier, kan det være gunstig i målet om å bli en bedre student.

Behov for anerkjennelse

Friborg tror studenter som kjenner på høyt prestasjonspress også vil dra med seg dette inn i arbeidslivet. Kvinner har ifølge professoren større behov for anerkjennelse enn menn.

– Fravær av «feedback» på jobben kan representere et stressmoment og gi mer negativ bekymring.

Yeomans på HiOA tror ikke hun vil få noen problemer med dette i arbeidslivet.

– Jeg mener det er sunt med litt press i arbeidslivet – da blir man litt ekstra skjerpet. Jeg er heller ikke så engstelig i dag som da jeg var yngre, så det er vel noe som blir bedre etterhvert.

 

Les også på dn.no/talent:

Dette kjennetegner bedriftene som overlever

Stryker mest - med vilje

Kjendisenes kjæledegger (One Piece)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.