Minst åtte små høyskoler vil forsvinne og bli en del av et universitet, noen allerede fra 2016.

Det er konklusjonen i stortingsmeldingen kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen legger frem på fredag. Onsdag presenterte han hovedtrekkene i planen for hvordan det nye landskapet av høyskoler og universiteter i Norge skal se ut.

Resultatet er blant annet at det ikke vil være noen høyskoler igjen i Nord-Norge, utenom Samisk høyskole:

  • Høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag blir en del av NTNU.

  • Høgskolene i Nesna og Nord-Trøndelag (sannsynligvis) blir en del av Universitetet i Nordland.

  • Høgskolene i Narvik og Harstad blir en del av Universitetet i Tromsø (som nylig også fusjonerte med Høgskolen i Finnmark)

  • Høgskolen i Stord/Haugesund blir en del av Universitetet i Stavanger.

Les også: NTNU blir landets største universitet

14 institusjoner blir til fem

I tillegg slår Høgskolen i Telemark seg sammen med Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Tilsammen ligger minst 14 institusjoner an til å bli til fem.

Kunnskapsdepartementet har i ett år presset på for å få høyskoler og universiteter til å selv komme med forslag til hvilke institusjoner de kan samarbeide med eller fusjonere med.

Røe Isaksen reiste på turné til alle regioner i høst for å få skolene til å fusjonere, og har gitt klar beskjed om at flere er for små til å kunne fortsette alene.

– Ikke pisk

En del små skoler har imidlertid stilt seg på bakbena, og har kalt fusjonsprosessen «frivillig tvang».

Skolene på Nordvestlandet har for eksempel fortsatt ikke kommet frem til en løsning. De ville aller helst fortsette alene, eventuelt fusjonere til én institusjon med Molde, Volda og Ålesund.

Den planen gikk i vasken da Høgskolen i Ålesund valgte å bli en del av NTNU.

Les også: Frykter de største taper

Hva som vil skje med de gjenværende, små høyskolene er fortsatt i det blå. Røe Isaksen ga ingen nye, konkrete signaler om dette onsdag. Disse er plassert i en kategori for de uavklarte institusjonene.

Fristen for innspill fra skolene til regjeringen gikk egentlig ut i februar.

– Når skal dere skjære igjennom?

– Det har vi ikke satt noen sluttdato for. Vi har vært gjennom et år med en insisterende prosess, men likevel en prosess som har vært opptatt av å være ute i felt og høre på institusjonene. Vi har allerede nå den største strukturendringen i norsk høyere utdanning siden 1994. Da mener ikke jeg at det første steget videre nå vil være å si at nå drar vi frem pisken for å få alt på plass, sier Røe Isaksen til DN.

Snuser på kunstuniversitet

Stortingsmeldingen lister også opp fusjoner som fortsatt utredes:

  • Kunst- og designhøgskolen i Bergen kan bli slått sammen med Universitetet i Bergen.
  • Det diskuteres også en sammenslåing av de private skolene Diakonhjemmet høgskole, Misjonshøgskolen, Haraldsplass diakonale høgskole og Høgskolen Betanien.
  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole kan bli slått sammen til et kunstuniversitet.

Sistnevnte plan om et kunstuniversitet i Oslo er blitt mottatt med skepsis av skolene selv Kunnskapsdepartementet synes imidlertid det er en god idé, og vil at alternativet skal utredes videre.

 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.