Høgskulen på Vestlandet tilbyr fra høsten et eget kurs kalt «bitcoin, blokkjedeteknologi og den digitale økonomien», både til egne studenter og andre som kan følge kurset på nett.

Svein Ølnes i Vestlandsforsking er faglig ansvarlig for det nye kurset i blokkjeder og kryptovaluta ved Høgskulen på Vestlandet.
Svein Ølnes i Vestlandsforsking er faglig ansvarlig for det nye kurset i blokkjeder og kryptovaluta ved Høgskulen på Vestlandet. (Foto: Vestlandsforsking)

– Vi mener det er nødvendig med et eget kurs for å gi en grundig innføring både i den monetære delen av systemet, men også den teknologiske. Det er etter vår mening ikke nok å ta det inn i eksisterende fag, da forsvinner det teknologiske aspektet og det blir et halvhjertet forsøk, sier Svein Ølnes i Vestlandsforsking, som er ansvarlig for innholdet i kurset.

Han mener kryptovaluta ikke bare hører hjemme i ingeniørstudier.

– Så langt vi har undersøkt, basert på en bacheloroppgave som blir ferdigstilt i disse dager, er det ingen andre universitet eller høgskoler som tilbyr spesifikke kurs i kryptovaluta og blokkjedeteknologi med utgangspunkt i økonomifaget, sier Ølnes.

Han tror det vil bli populært blant studentene.

– Jeg blir overrasket om det ikke er ganske stor interesse for et slikt kurs, selv om oppmerksomheten rundt kryptovaluta har sunket litt i mediene i det siste, sier Ølnes.

Sondre Knutsen er snart ferdig med sin bachelor i økonomi og administrasjon. Han er veldig positiv til muligheten for å lære mer om blokkjeder og kryptovaluta.

– Det blir stadig viktigere for økonomer å forstå finansteknologi, den er her allerede når man skal ut i jobb. Derfor er et slikt kurs rettet mot økonomistudenter veldig viktig. Jeg kjenner mange som gjerne vil ha denne kompetansen, sier Knutsen.

Krever kontekst

På Handelshøyskolen BIs institutt for finans er det foreløpig ikke planlagt et lignende kurs.

– Vi diskuterer mye om blokkjeder og kryptovaluta, men på Institutt for Finans har vi foreløpig ikke snakket om et eget kurs eller fag. Det vil nok dukke opp i planleggingen til høsten, med eventuell oppstart i 2019 eller 2020, sier instituttleder Richard Priestley.

Han utelukker ikke at et slikt kurs likevel kan dukke opp på BI.

– Det er et naturlig emne å inkludere i et bachelor eller masterprogram. Selv om det ikke blir innen Finans kan det bli inkludert i andre studier som er mer teknologirettede, sier Priestley.

Ved Norges Handelshøyskole (NHH) velger de å inkludere blokkjeder og kryptovaluta i andre kurs.

– Kunnskap om blokkjeder og kryptovaluta er ikke like nyttig uten en kontekst, derfor har ikke vi valgt å lage et eget kurs om temaet, sier førsteamanuensis Carsten Bienz ved NHH.

– Blokkjeder og kryptovaluta må ses i sammenheng med forretningsmodellene rundt dem og andre økonomiske fenomener. Vi går ganske dypt inn i blokkjeder i enkelte kurs, men da som en del av andre kurs hvor det er relevant, sier Bienz.

Behov for kompetanse

Konsulentselskapet Menon Economics ser at det allerede er behov for kompetanse på blokkjeder og kryptovaluta i næringslivet.

– Vi har allerede behov for kompetanse og behovet vil øke. Blokkjeder og kryptovaluta blir like viktig for økonomer som teknologer fremover, sier seniorøkonom Torbjørn Bull Jensen i Menon Economics til DN.

Han sier det skjedde mye i 2017 som legitimerte disse teknologiene.

– Mye av oppmerksomheten har vært på kursene til kryptovaluta, men ser man bak disse skjedde det også mye annet. Mange institusjoner støtter nå disse teknologiene og mange økonomer vil møte på blokkjeder og kryptovaluta i jobbene sine fremover. Da er det viktig at de har kjennskap til dem og ikke minst forskjellene mellom de ulike begrepene og teknologiene, sier Bull Jensen.(Vilkår)

Slik samler du bonuspoeng raskt
00:57
Publisert: