– Det er bedre å betale ned på noe som er mitt fremfor andres, så jeg tror dette er lurt, sier Joachim Helstrøm Olsen fra Stavanger.

21-åringen har nettopp tatt fatt på andre året ved Universitet i Agder, og kjøpte ettromsleiligheten i Kristiansand for 910.000 kroner da han startet det fem år lange utdannelsesløpet i fjor. Hans foreldre stilte sikkerhet for lånet og var også pådrivere for at han skulle kjøpe fremfor å leie.

Joachim Helstrøm Olsen har fått hjelp av sine foreldre til å kjøpe en leilighet han kan bo i mens han studerer til lektor i Kristiansand.
Joachim Helstrøm Olsen har fått hjelp av sine foreldre til å kjøpe en leilighet han kan bo i mens han studerer til lektor i Kristiansand. (Foto: Tomm Wilgaard Christiansen)

– Jeg vurderte selvsagt å leie, det er jo det de fleste gjør. Men min far rådet meg til å kjøpe fordi han mente det ville lønne seg siden jeg skal bo her så lenge.

Men uten nok egenkapital eller fast inntekt var han avhengig av hjelp hjemmefra.

– Jeg er takknemlig som har fått mulighet til å kjøpe denne leiligheten, og når jeg er ferdig med studiene så kan det godt være at jeg beholder den en stund og leier ut, sier han.

Lønnsomt om du skal bo lenge

Endre Jo Reite, fagleder for privatøkonomi i Sparebanken 1 SMN, sier at det er mange forhold som spiller inn, men dersom man har en fastlagt studieplan som strekker seg over fire-fem år på samme sted, vil det oftest lønne seg å kjøpe fremfor å leie.

– Selv om boligprisene skulle flate ut eller til og med gå litt ned i denne perioden, vil man likevel ha spart så mye på bokostnader at man går i pluss til slutt.

Har man derimot kortere perspektiv er det ikke sikkert det lønner seg å kjøpe, og beliggenheten har også betydning. En analyse utført av Sparebanken 1 i perioden 2012 – 2016 viser at én av åtte som både kjøpte og solgte i Oslo i løpet av disse fire årene, tapte på det.

– Et annen aspekt som mange kanskje ikke tenker på, er at én av fem som kjøper bolig finner feil ved den. Har du kjøpt katta i sekken og i tillegg må selge ganske raskt, kan det fort bli dyrt, sier han.

Endre Jo Reite, Sparebank 1 SMN
Endre Jo Reite, Sparebank 1 SMN (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«Jeg ville kjøpt om jeg kunne»

Reite er likevel sikker på hva han selv hadde gjort om han var fersk student.

– Hvis jeg gikk på et definert utdannelsesløp og visste hvor jeg skulle være de neste fire-fem årene, ville jeg kjøpt om jeg kunne det.

Dersom man er usikker på lengden på studieoppholdet og likevel vil kjøpe, mener eiendomsmegler Kjetil Lossius hos Sørmegleren at man bør være bevisst på hva slags type leilighet man kjøper.

– Det er ulike regler for utleie. Man står fritt til å leie ut en selveierleilighet, men i borettslag er det ikke tillatt å leie ut før man har bodd der selv i minst ett år, sier Lossius.

Uten egenkapital

For mange unge er det likevel kravet om 15 prosent egenkapital og manglende inntekt som hindrer dem i å komme inn på boligmarkedet, men her har bankene litt slingringsmonn.

– Bankene har mulighet til å fravike kravet om man har god betjenings – og spareevne og et godt kundeforhold, sier Reite og legger til at det ofte kan være smart å henvende seg i samme bank som foreldrene bruker.

Han sier samtidig at det sjelden er mulig å få lån bare basert på deltidsjobb, studielån og utleie av rom til medstudenter, selv om foreldre stiller garanti. Mange banker er også strenge på hvor mye ansvar de mener det er rett av foreldre å ta for lånet. Da kan løsningen være å kjøpe sammen med foreldrene.

– I så fall kan foreldre være med som låntagere enten på hele eller deler av lånet, sier Reite.

Husk hele regnestykket

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, minner om at man må huske på hele regnestykket ved kjøp.

– Det koster minst 100.000 i meglerutgifter ved salg og staten skal ha 2,6 prosent for selveierboliger.

Hun sier videre at det er mer risikabelt å kjøpe et sted der det er få boligomsetninger og et tregt marked over tid, enn i storbyer hvor det ofte er lettere å selge. Samtidig anbefaler hun å leie på kort sikt fordi boligprisene kan svinge mye i denne perioden og fordi det er høye transaksjonskostnader forbundet med kjøp og salg.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor tidsgrensen går, men vi har hatt tre perioder med prisfall etter årtusenskiftet som alle varte under ett år. Med det i bakhodet er det fornuftig å ha minst et treårs perspektiv på boligkjøpet, sier hun og fortsetter:

– Det ventes at prisene avtar fra høsten og utover 2019, for så å stige igjen i 2020, derfor ville jeg definitivt leid om det var for denne perioden. Men er man sikker på at man vil bo der også fremover, vil man sannsynligvis ta igjen prisfallet, sier Macic.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret. (Foto: Aleksander Nordahl)

Mange blir sittende med tomme rom

Ola Grytten, professor ved institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole mener at dagens studenter tar en stor risiko ved å kjøpe fremfor å leie. Spesielt hvis de planlegger å leie ut rom i tillegg til å bo der selv.

– Det kan høres lukrativt ut å finansiere deler av lånet med leieinntekter, men det krever at man har belegg. Jeg kjenner til flere tilfeller hvor eiere må gå ned i utleiepris eller at rom blir stående tomme. Mange drevne leietagere sier gjerne opp for å unngå at de må betale leie fra mai og ut august, og da kan utleier fort havne i økonomisk trøbbel.

Derfor anbefaler han utleier å være bevisst på dette når han eller hun budsjetterer før kjøp, og når det skrives kontrakt med leietager.

Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Seksjon for økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH).
Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Seksjon for økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH). (Foto: Gorm K. Gaare)

Ikke like gunstig som før

Historisk sett har det de siste 25 årene vært mer lønnsomt å eie fremfor å leie i store studentbyer som Oslo, Bergen og Stavanger, men ifølge professoren så har det i nyere tid gått omtrent ut på det samme.

– Det er et tegn på at markedet fungerer relativt godt. Så skulle jeg kjøpt nå, måtte jeg følt meg temmelig sikker på at det var i et område hvor prisene vil stige.

Han anbefaler studenter å gjøre en grundig helhetsvurdering før de bestemmer seg, ikke minst i forhold til hva man får kjøpt for og hva man eventuelt må betale for å leie på samme sted.

Planlegger man å kjøpe med flere rom for utleie, bør man også sjekke kapasiteten i området. Han sier det kan være svært lønnsomt med utleie i bokollektiv, men at risikoen for at det ikke er det, er langt større enn mange tror. Et annet aspekt er tidspunktet man kjøper eller leier på.

– Fra våren og frem til studiestart er det utleiers marked, men i slutten av august og utover i september så dumpes gjerne leieprisene i områder med overkapasitet. Sånn sett burde man enten kjøpt tidligere i vår og allerede ha skaffet leietagere. Eller så bør man ha is i magen og vente noen uker og slå til på noe som ennå ikke er utleid, sier NHH-professor Ola Grytten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Står oppført på «verdens største svarteliste»
Hva har disse og tusenvis av andre nordmenn til felles med tunge kriminelle og internasjonale terrorister?
01:35
Publisert: