– Det er en utbredt oppfatning om at du må vite hva du vil og ta de «riktige» fagene. Men da misforstår du poenget.

Det sier Liz Ann Sonders, sjefstrateg i meglerhuset Charles Schwab & Co i New York, USA.

Denne uken var hun og flere andre næringslivstopper til stede ved Norges Handelshøyskole i Bergen i forbindelse med NHH-Symposiet.

Ett av temaene på konferansen i år var utdannelse som sikrer arbeidslivet kandidatene man vil trenge i fremtiden. Ifølge ekspertene vil digitalisering kunne bidra til at hver tredje jobb forsvinner, og vi vil få arbeidsoppgaver som ennå ikke eksisterer.

Så hva bør du egentlig velge nå som søknadsfristen til høyere utdannelse nærmer seg?

«Ansetter ikke for det du lærte»

En utdannelse vil bidra med viktig lærdom, men nøyaktig hva du velger å studere er faktisk ikke så viktig, mener Sonders.

– Arbeidsgiverne du kommer til å møte som nyutdannet vil ikke nødvendigvis ansette deg på grunn av noe du lærte i løpet av studiene dine, for den kunnskapen har de allerede, sier hun til DN.

Sjefstrategen er rangert på listen «Smart Money’s Power 30», som er en oversikt over de mest innflytelsesrike menneskene i finansmiljøet rundt Wall Street. Hun mener den viktigste egenskapen i fremtidens arbeidsliv – i alle bransjer – handler om kommunikasjon.

– Evnen til å kommunisere og å tenke kritisk er mye viktigere enn hva du har studert, sier hun.

– Lær hvordan du kan snakke og skrive godt, hvordan å være engasjert og å engasjere. Det er de tingene som teller, resten vil du lære deg i jobben, utdyper Sonders.

Hun begrunner dette med globalisering av arbeidslivet, at arbeidsplasser i større grad legger opp til samarbeid og at tilgangen på informasjon er større og mer tilgjengelig enn noensinne.

Sonders råder studenter over hele verden til å ta grunnleggende fag innenfor noe de er interessert i.

– Det viktigste du får gjennom utdannelsen, er læren om å lære og evnen til å tenke kritisk og løse problemer, sier hun.

«We, we, we-skills»

Professor og økonom Peter Lorange er grunnlegger av business-skolen Lorange Institute of Business i Zürich, og tidligere rektor ved Handelshøyskolen BI i Oslo og IMD Business School i Sveits.

Lorange mener altfor mange studiesteder avler opp individer, såkalte «flinke einstøinger». 

Tidligere BI-rektor og sjef for Lorange Institute of Business i Zürich, Peter Lorange, under NHH-Symposiet 2017.
Tidligere BI-rektor og sjef for Lorange Institute of Business i Zürich, Peter Lorange, under NHH-Symposiet 2017. (Foto: Eivind Senneset)

– I fremtidens arbeidsliv trenger vi det jeg kaller «we, we, we-skills». Det handler om å jobbe i team. For meg har det alltid vært viktig å skape studenter som kan jobbe sammen. De fleste akademiske steder utvikler «me, me, me-typer». Det holder ikke i dag, sier Lorange til DN.

Evnen til å samarbeide må læres gjennom praktisk arbeid, ifølge den norske professoren som også besøkte NHH denne uken. Han mener dermed en kombinasjon av studier og praksis i form av arbeidserfaring i løpet av studieperioden vil være optimalt.

– Evnen til å lytte til andre og å ta og gi, er det ingen lærebøker om, begrunner Lorange.

– Hva er ditt råd til dem som skal velge utdannelse om kort tid?

– Jeg tror det som er viktig nå, er å ha en utdannelse som gjør deg bedre i stand til å forstå hva kunden trenger. Tenk mer på hva markedet vil komme til å trenge i fremtiden, fremfor kun å velge noe du selv synes er spennende, mener Lorange.

Eksport og industri

Ifølge direktør for politikk i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Svein Oppegaard, vil norsk arbeidsliv bli enda mer internasjonalt i fremtiden.

Arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard i NHO.
Arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard i NHO. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han håper blant annet at norske produsenter vil eksportere mer til land i EU og Asia. 

– Vi skal satse på å være en industrinasjon, en nasjon som produserer biomaterialer fra både skog, landbruk og hav. Vi skal være en energinasjon, forklarte han under NHH-Symposiet.

Oppegaard mener evnen til å bruke ferdighetene sine vil være grunnleggende også for fremtidens arbeidstagere.

– Det kommer til å bli slitsomt, men du verden så spennende, sa NHO-direktøren om fremtidens arbeidshverdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Grillet Entrecote i Penengcurry
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt eget kjøkken. Denne uka får du oppskriften på Grillet Entrecote i Penengcurry.
02:17
Publisert: