På et drøyt tiår er timelønnen til kinesiske industriarbeidere tredoblet. De nærmer seg Hellas og Portugal og har allerede gått forbi Brasil og Mexico.

I fjor var timelønnen i industrien oppe i 30 kroner og ligger dermed over de fleste større landene i Latin-Amerika, ifølge statistikk fra Euromonitor, skriver Financial Times. 

Kineserne haler også innpå de svakeste eurolandene og ligger nå rundt 30 prosent under lønningene i Hellas og Portugal. I sistnevnte har timelønnen i industrien falt fra 52 kroner i 2005 til 37 kroner i fjor. Det er den samme perioden som har sett en tredobling i Kina. I Hellas har finanskrisen bidratt til at lønningene er halvert.

Kan tape i konkurransen

– Det er oppsiktsvekkende hvor godt Kina har klart seg sammenlignet med alle andre. De nærmer seg vestlige land, noe som ikke har skjedd i andre vekstøkonomier, sier sjeføkonom Charles Robertson i Renaissance Capital.

Lønnsutviklingen gjenspeiler hvordan levestandarden har økt for 1,4 milliarder kinesere, men den betyr også at konkurranseevnen blir svekket. Financial Times påpeker at økt lønnsnivå betyr at Kina kan tape i konkurransen med andre land der arbeidskraften er billigere. 

India har også opplevd flere år med vekst, men lønnsnivået har stått stille siden 2007. En industriarbeider der får i underkant av 6 kroner i timen for sin innsats.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.